Cum sa iti alegi o cariera

Categorie COPII|Viitorul tau
|

Fiecare dintre noi a fost intrebat la un moment dat „Ce vrei sa te faci cand te faci mare?”. Desi auzim aceasta intrebare destul de des, raspunsul nu este unul simplu.

Un aspect important este decizia intre ceea ce poate constitui o cariera si ce este doar un hobby.  De exemplu, char daca poti canta foarte bine la chitara, o cariera in muzica este mult mai dificil de construit fata de una in inginerie. Asa ca este intotdeauna bine sa ai cat mai multe optiuni. Asa cum am mai scris, cauta sa iti dezvolti cat mai multe hobby-uri, fara a neglija scoala.

Ai decis ca iti doresti un viitor intr-un anumit domeniu? Excelent! Ce faci mai departe?

Discuta cu cei apropiati

Familia si prietenii iti pot oferi o opinie impartiala. Ce parere au? Ti se potriveste acel domeniu? Poti excela in el? Ce trebuie sa imbunatatesti pentru a-ti mari sansele de a avea o cariera de succes? Retine ce sfaturi iti dau, fara sa te superi daca nu iti place ce auzi.

Gaseste un mentor

Odata ce ai decis ce vrei sa faci in viitor, cine iti este model in acel domeniu si poate sa te ajute? Gaseste-i datele de contact si scrie-i.  Pregateste o lista scurta de intrebari practice pe care sa i le adresezi (de exemplu: ce carti ar trebui sa citesti? ce cursuri sa urmezi? care sunt dificultatile pe care este posibil sa le intampini?). Vei vedea cu uimire ca oamenii de succes sunt dispusi sa ajute tinerii care le vor calca pe urme.

Citeste in plus

In primul rand, cauta sa citesti cat mai multe despre domeniul ales. Daca ai acces la internet, cauta cat mai multe pagini dedicate zonei alese. Daca ai acces la biblioteca, imprumuta si citeste cat mai multe carti. Nu uita ca si alti tineri de varsta ta se pregatesc pentru o cariera de succes si vei vrea, cu siguranta, sa ii depasesti.

Fa-ti o lista de prioritati

Este foarte usor sa te abati de la drumul ales, mai ales cand esti tanar. Insa oamenii de succes stiu sa se concentreze pe lucrurile care conteaza. Fa o lista cu pasii pe care ii ai de urmat si bifeaza-i odata ce i-ai realizat.

Nu renunta

Lucrurile care conteaza in viata sunt, de multe ori, dificil de obtinut. Nu e nimic! Cu cat muncesti mai mult, cu atat iti vei imbunatati sansele de a excela in domeniul ales. Ai avut un esec? Nicio problema! Oamenii inteligenti invata si merg mai departe.

Daca ai intrebari, discuta cu un adult de incredere sau suna la 116111 sau scrie-ne la telefonulcopilului@telefonulcopilului.ro