Cum sa iti alegi un hobby

Categorie COPII|Traieste frumos
|

Scoala este menita sa ne dea o baza de lucru in viata, pe care ne construim un viitor de succes. Poate ca nu toate materiile iti vor folosi in viitor. Dar nu poti sa stii niciodata de care vei avea nevoie la un moment dat. Aceleasi lucruri sunt valabile cand vine vorba de hobby-uri.

Poate ca astazi nu ti se pare mare lucru sa stii sa canti la pian, sa sculptezi sau sa desenezi. Insa stiai ca multe universitati din strainatate isi pot baza decizia de a admite sau respinge un student pe activitatile extracuriculare derulate de acesta? Multi copii din Vest incep astfel de activitati inca din scoala primara. Si nu numai ca ii ajuta in viitoarea cariera, insa le dezvolta si talentul nativ, relatiile interpersonale, ii ajuta sa se relaxeze, ca sa nu mai vorbim de distractie!

Iata cateva urmari pozitive ale hobby-urilor:

  • Iti cresc increderea in tine – atunci cand esti bun la ceva, esti mandru de tine si ceilalti te respecta
  • Te ajuta sa iti descoperi punctele forte si slabiciunile
  • Iti reduc stres-ul si anxietatea
  • Iti dezvolta creativitatea
  • Te ajuta sa socializezi cu persoane care au interese asemanatoare si sa iti faci prieteni noi

De fapt, cu cat faci mai multe lucruri, cu atat vei fi mai interesant si mai respectat de ceilalti.

Cum sa iti alegi un hobby

Intai, intereseaza-te ce activitati extracuriculare sunt disponibile la tine la scoala. Alegand una sau mai multe, vei avea ocazia sa dezvolti relatiile cu colegii tai, precum si cu profesorii. In plus, acestia vor vedea ca ai pasiuni diverse, iar acest lucru va afecta in mod pozitiv performanta ta scolara.

Fa o lista cu lucrurile care isi plac – muzica, scrisul, sportul etc. Exista diverse cluburi destinate copiilor si elevilor, cu nenumarate activitati interesante. Multe dintre aceste cluburi te vor lasa sa incerci mai multe lucruri inainte de a te hotari asupra a ceea ce iti place cel mai mult. Verifica ce activitati sunt gratuite si incepe cu acelea.

Nu te teme, insa, sa incerci lucruri noi. Ai incercat sa canti vreodata la chitara? Ai jucat fotbal? Poti sa iti faci prieteni noi si sa te distrezi incercand aceste activitati.

Alte idei de hobby-uri pot fi: dansul, ciclismul, scrima, fotografia si producerea de filme scurte, patinajul, lectura.

In momentul in care iti alegi un hobby, ai grija sa fie unul care iti lasa suficient timp sa te ocupi de scoala, sa te odihnesti si sa petreci timp cu familia, dar si care iti pune in valoare talentele si nu iti creste nivelul de stres. Ai gija, de asemenea, sa iti alegi un hobby care sa nu iti puna in primejdie siguranta fizica. Vanatoarea, de exemplu, nu este pentru toata lumea!

In final, asigura-te ca familia ta este de acord cu hobby-urile tale. Mai mult, poate ii poti implica si pe ei! Ce poate fi mai frumos decat o drumetie pe munte, cu familia, pentre cei pasionati de natura… ?