Cum sa iti faci prieteni

Categorie COPII|Viata ta
|

“Buna ziua. Ma puteti ajuta? Am o mare problema… nu am prieteni si nu stiu cum sa fac. Eu am 12 ani si sunt mai timida. De cate ori incerc sa vorbesc cu cineva ma inrosesc, ma balbai si nu mai pot sa respir. Credeti ca am vreo sansa sa imi fac vreo prietena?”

(Caz preluat si consiliat la 116 111. Caz editat in vederea pastrarii confidentialitatii.)

La inceput, Andreea ne-a scris pe telefonulcopilului@telefonulcopilului.ro, iar mai apoi si-a facut curaj si a sunat la 116 111. Ne-a spus ca ne-a sunat pentru ca am inteles-o, am fost alaturi de ea, am incurajat-o si i-am oferit indrumari care au ajutat-o. In timp, Andreea a reusit sa isi controleze timiditatea, sa aiba incredere in ea si sa se imprieteneasca cu colegii ei.

Poate ca si tu esti in situatia Andreei si ai vrea sa stii ce a ajutat-o pe ea. La fel ca si tine si ca Andreea sunt multe persoane timide sau mai retrase. Este perfect in regula, nu este nimic gresit sau rau in asta, nu toti suntem la fel.

Poate ca te-ai mutat intr-o clasa sau la o scoala noua, ai intalnit persoane noi sau ai nevoie de mai mult timp sa legi prietenii. Sau poate colegii tai sunt diferiti fata de tine. Ce poti sa faci este sa inveti cum sa comunici cu cei din jurul tau si sa legi prietenii, nu trebuie sa iti schimbi tu felul de a fi.

Nimeni nu s-a nascut cu un manual de a lega prietenii. Aceste lucruri se invata in timp, asa cum ai invata sa cânti la un instrument. Trebuie sa ai rabdare, sa exersezi si sa nu renunti daca nu iti iese din prima.

Se poate sa crezi despre tine ca esti plictisitor/plictisitoare, ca nu te place nimeni, ca esti ciudat/ciudata, ca ceilati te-ar putea respinge, critica sau au o parere rea despre tine. Daca ajungi si tu sa crezi asta despre tine, este de inteles ca te poti simti ingrozitor. Insa exista metode prin care poti schimba mesul lucrurilor.

Poti sa incepi prin a-ti creste increderea in tine. Iata câteva sugestii care te pot ajuta:

  • mergi drept, relaxat, cu privirea inainte, zâmbeste – pozitia fizica poate schimba perceptia celorlalti despre tine, si cu totii admiram o persoana care arata ca are incredere in sine
  • daca faci o greseala, mergi mai departe
  • inscrie-te la activitati extrascolare

Exerseaza relationarea cu colegii sau cunoscutii tai

Poti incepe prin a exersa incederea in tine. Seara sau dimineata, uita-te in oglinda si zâmbeste-ti.

Aminteste-te de calitatile tale – talent, inteligenta, bunanate, creativitate,  – si de faptul ca esti unic(a). Daca tu nu stii ce sa spui despre tine, roaga pe cineva de incredere si care te cunoaste sa iti spuna ce calitati ai. Apoi, priveste-te in oglinda si repeta-ti aceste calitati mai multe zile la rand.

Saluta dimineata, când intri in clasa, când pleci sau când te intâlnesti cu colegii pe hol sau in pauza, astfel incât sa te auda.

Fa un compliment (Ex.: Am observat ca ai un tricou interesant. Imi place cum ti-ai facut parul. Imi place husa de la telefonul tau.)

Adeseaza intrebari cand vrei sa afli ceva sau te intereseaza. Ele pot fi un inceput grozav de conversatie. Iti poti intreba colegii despre hobby-urile lor, despre felul in care se imbraca sau despre temele pe care le aveti de facut.

Observa ce lucruri ai in comun cu ceilalti si incepe o conversatie. (Ex.: Am observat ca si tie iti plac anime-urile, ce spui despre…?).

Inscrie-te la activitati extrascolare.

Atunci când participi la conversatii de grup, pentru inceput doar asculta conversatia, pe masura ce te simti in largul tau cu asta, adauga si tu ceva legat de subiect, daca stii despre ce este vorba. Sau, cum am spus mai sus, adreseaza intrebari.

Ia fiecare pas pe rând, asa cum sunt trecute aici si exerseaza ceva timp, pâna iti iese, nu trebuie sa le incerci pe toate odata in aceesi zi. Tine mine, ai nevoie de timp sa iti faci prieteni, nu o sa se intâmple imediat. Daca ai rabdare si exersezi câte putin in fiecare zi, in timp o sa reusesti.

Este important sa stii ca nu poti lega prietenii cu toata lumea. Daca se intampla sa fii respins/respinsa nu o lua personal, nu inseamna ca este vina ta. De asemenea, suntem diferiti, nu putem fi placuti de toti cum noi nu putem sa placem pe toata lumea.

Daca ai intrebari, ai dificultati in a urma pasii propusi de noi pentru a-ti face prieteni sau vrei sa ne impartasesti cum a fost pentru tine sa urmezi indrumarile noastre, scrie-ne pe telefonulcopilului@telefonulcopilului.ro sau suna-ne la 116 111.