Timpul este o resursa importanta pe care o avem la indemana, iar organizarea acestuia ne va ajuta sa fim mai eficienti si sa realizam cu succes sarcinile. Putem spune ca de el depind succesul sau insuccesul activitatilor noastre, insa abilitatea de a il organiza eficient o dobandim doar daca exersam, respectand cateva reguli:
1.Programeaza-ti fiecare zi cu activitatile pe care doresti sa le realizezi
Obisnuieste-te sa iti faci o lista cu ceea ce ai de facut in ziua respectiva sau poti face lista de activitati pentru ziua urmatoare – realizezi o lista in avans. Este important ca aceasta sa contina toate activitatile pe care trebuie sa le efectuezi, respectiv – rutina zilnica, cursuri, teme, aranjarea lucrurilor in ghiozdan, antrenamente etc.
2.Planifica-ti activitatile stabilind prioritatile
Planificarea si stabilirea prioritatilor presupune sa stabilesti ordinea in care doresti sa desfasori activitatile si timpul alocat acestora. Este posibil ca la inceput sa nu estimezi corect timpul alocat fiecarei activitati, acesta fiind aproximativ, insa cu fiecare activitate pe care o vei desfasura estimarea va fi din ce in ce mai precisa.
3.Acorda-ti pauze
Pauzele nu inseamna timp pierdut. Acestea au rol de refacere si favorizeaza cresterea randamentului. De aceea, este important sa nu reduceti timpul alocat pentru somn, odihna, relaxare.
4.Zilnic revizuieste ce anume ai realizat din ceea ce ai stabilit
La finalul fiecarei zile fa o evaluare a activitatilor realizate, a timpului utilizat pentru indeplinirea acestora, dar si a activitatilor nerealizate. Acest lucru te va ajuta sa iti organizezi realist activitatile si timpul alocat acestora in viitor.
Organizarea eficienta a timpului te ajuta sa:
- inveti valoarea timpului;
- stabilesti prioritatile;
- atingi scopul urmarit;
- obtii o vedere de ansambu asupra tuturor sarcinilor tale;
- obtii mai multe rezultate intr-un timp mai scurt;
- faci fata schimbarilor.
Octavian Paler spunea ca „Timpul are prostul obicei de a fi ireversibil”. Da, timpul este o resursa consumabila, nu poate fi inmultit si odata trecut nu se mai intoarce. De aceea, de voi depinde modul in care este administrat.
Contact:
Răspundem problemelor copiilor, părinţilor și cadrelor didactice, anonim și confidențial:
- la telefon: 116 111 (fără prefix), gratuit din rețelele Telekom fix, Telekom mobil, Vodafone și Orange, de luni până vineri în intervalul 08.00 – 20.00.
- pe email: telefonulcopilului@telefonulcopilului.ro, 7 zile din 7, 24 de ore din 24.