Ventilarea este o modalitate excelentă de a elibera emoții, sentimente și gânduri suprimate. Păstrarea lucrurilor în interiorul nostru agravează situația și produce distres emoțional.
Avantajele ventilării emoțiilor, sentimentelor și gândurilor sunt următoarele:
- Mai puține sentimente de furie, tristețe și frustrare păstrate în interior
- Atingerea sentimentului de ușurare
- Obținerea sfaturilor și îndrumărilor din partea persoanelor dragi
- Exprimare liberă și eliberarea conștiinței
Ventilarea este o modalitate excelentă de a ameliora tensiunea acumulată și de a-ți oferi o stare de bine. De asemenea, nu este întotdeauna necesară prezența unui interlocutor…poți utiliza o foaie de hârtie sau te poți descărca emoțional când nu este nimeni în jurul tău.
Dacă ești în permanență afectat de emoții precum furia, tristețea și frustrarea, trebuie să le elimini, să înveți cum să gestionezi situațiile dificile și lucrurile pe care nu le poți controla. Există situații în care contextul nu îți permite să exteriorizezi ceea ce simți…nu este nimic în neregulă dacă ții emoțiile pentru o vreme, până când vine un moment adecvat în care poți elibera aceste trăiri.
Dacă îți îndrepți atenția către o persoană dispusă să te asculte, acesta ar fi un moment minunat pentru a primi sfaturi. Indicat ar fi să o anunți înainte că simți nevoia să ventilezi anumite emoții, pentru a fii pregătită. Când găsești persoana potrivită, lasă-o să vorbească la fel de mult ca și tine.
Unii oameni ar putea dori doar să asculte tot ce ai de spus înainte de a-ți oferi îndrumări. Acest lucru este în regulă și, cu adevărat, ventilarea este legată de sentimentele tale, cealaltă persoană este doar acolo pentru sprijin. Începe cu elementele de bază și nu uita să rămâi pe subiect cât mai mult posibil.
Dacă cealaltă persoană sugerează că este posibil să nu aibă timp, fi atent la mesajul pe care ți-l transmite și încheie conversația. Cel mai bine este să începi cu ceea ce este cel mai important pentru tine…mai întâi trebuie să scoți din interior ceea ce te blochează cel mai mult.
Ca regulă generală, nu solicita sprijinul unei persoane cu care ești în conflict…cealaltă persoană poate avea puncte de vedere diferite față de tine și este posibil să nu fie de acord cu tot ceea ce spui. Ultimul lucru de care ai nevoie în mijlocul unei ventilări emoționale este cineva care se ceartă cu tine.
Îndrumări pentru ventilarea corectă a emoțiilor, sentimentelor și gândurilor:
- Ventilează atunci când te mai liniștești
- Gândește-te înainte de a vorbi
- Nu te plânge prea mult
- Nu ventila în preajma unei persoane pe care ești supărat/ă
- Scrie mai întâi pe o foaie de hârtie ce simți și gândești, dacă este posibil
O modalitate excelentă de a ventila fără a implica o altă persoană este să obții o foaie de hârtie și să îți notezi toate gândurile. Poți chiar să te prefaci că vorbești cu o altă persoană dacă te ajută. Mai întâi găsește un loc liniștit, fără distracții…oprește televizorul și telefonul mobil înainte de a începe.
Odată ce ai intimitate, începe să scrii tot ce îți vine în minte…nimeni nu trebuie să citească ce ai scris, poți rupe foaia de hârtie după ce ai terminat. Singurul incovenient este că nu poți primi feedback sau ajutor, cum se întâmplă atunci când ventilezi în prezența unei alte persoane.
Ventilarea este un instrument excelent pe care îl poți folosi, dar trebuie realizat în mod corect. Când decizi să te descarci, asigură-te că ești suficient de calm pentru a te concentra și a gândi înainte de a vorbi.
Ia-ți timp să te gândești la lucruri foarte atent…gândirea clară înaintea ventilării emoționale poate face ca întregul proces să se desfășoare mult mai ușor. Așadar, petrece cel puțin 10 minute într-o tăcere completă, gândindu-te cu adevărat la ce dorești să exprimi.
Contact:
Răspundem problemelor copiilor, părinţilor și cadrelor didactice, anonim și confidențial:
- la telefon: 116 111 (fără prefix), gratuit din rețelele Telekom fix, Telekom mobil, Vodafone și Orange, de luni până vineri în intervalul 08.00 – 20.00.
- pe email: telefonulcopilului@telefonulcopilului.ro, 7 zile din 7, 24 de ore din 24.