Cum sa lupti impotriva depresiei

Categorie COPII|Viata ta
|

„Buna, sunt Ana, am 13 ani si am o viata trista. Imi vine sa stau toata ziua in pat, nu am chef sa fac nimic, ma simt obosita mereu dar nu pot sa dorm. Abia daca reusesc sa ajung la ore si nu ma pot concentra. Viata mea este fara sens.”

(Caz preluat si consiliat la 116 111. Caz editat in vederea pastrarii confidentialitatii.)

Ana a apelat la sprijinul nostru, unde a primit suportul de care avea nevoie. Daca te regasesti in povestea Anei, este posibil sa treci printr-o depresie. Este mai mult decat o stare temporara in care simti tristete. Depresia iti poate modifica felul de a gandi, de a simti si de a-ti trai viata zi de zi.

Poate treci prin situatii dificile in familie, la scoala sau in cercul de prieteni. Poate ai o problema grava de sanatate, care simti ca te depaseste si nu stii cum sa reactionezi. Poti simti ca nimeni nu te intelege. Asta nu inseamna ca esti fara speranta sau un caz pierdut. Depresia nu este vina ta si nu ai facut tu ceva gresit. Chiar daca simti ca nu o sa se termine niciodata si ca nu o sa poti iesi din aceasta stare, exista lucruri pe care le poti face pentru tine, care te pot ajuta sa te simti mai bine si sa iti recapeti energia.

Primul pas este sa ceri ajutor. Vorbeste cu un adult de incredere. Daca nu poti sa vorbesti cu parintii tai despre asta pentru ca simti ca nu te-ar intelege sau asculta, gaseste un alt adult de incredere cu care poti vorbi, cum ar fi o ruda, un prieten de familie, un profesor sau psihologul scolii. Poti, de asemenea, sa ne scrii pe telefonulcopilului@telefonulcopilului.ro sau poti suna la 116 111 pentru a primi sustinere. A cere ajutor este cel mai curajos lucru pe care poti sa il faci si primul pas spre a te simti mai bine.

Un alt lucru important este sa incerci nu te izolezi. Incearca sa petreci cat de mult timp poti cu prietenii cu care poti desfasura diverse activitati, care te asculta si te inteleg. Evita-i pe cei care consuma alcool, droguri, care te pot implica in situatii neplacute sau care te fac sa te simti rau. Se poate sa ai tendinta de a petrece mai mult timp online si sa ai impresia ca te ajuta sa te simti mai bine. Este doar o stare de moment; de fapt, poti sa te simti si mai rau, pentru ca online-ul poate agrava sentimentul de izolare. Implica-te in activitati extrascolare, chiar daca pare ca ar fi ultimul lucru pe care iti doresti sa il faci. La inceput, poate sa iti fie dificil sa participi insa, pe parcurs, o sa iti fie din ce in ce mai usor.

Ai grija de tine si de corpul tau. Asigura-te ca ai o alimentatie bogata in fructe si legume, redu mesele de tip fast food si junk food, bea multa apa si fa miscare pe cat de mult poti. Asigura-te ca mananci suficient. La fel de important este sa te odihnesti suficient si sa dormi 8 ore pe noapte.