Mereu amâni treburile în casă și faci temele pe ultima sută de metri? Nu ai chef să rezolvi,nu ai timp sau te simți copleșit? Nu-i nimic, și adulții trec prin asta. Dar să vedem cum putem găsi câteva soluții împreună.
Sentimentul de a fi copleșit de o anumită sarcină
Știm cu toții că unele sarcini sunt dificile, așadar ne este greu să ne apucăm de ele, motiv pentru care le amânăm. Însă la un moment dat, tot trebuie să le facem. Iată câteva sugestii: împarte proiectul în etape mai mici, începe imediat și cere ajutor. S-ar putea să te ajute și să faci o planificare pentru proiect, astfel încât să îl poți termina la timp.
Nu ai chef s-o rezolvi
Lipsa chefului înseamnă mai degrabă o plictiseală generală instaurată în corp – fie că e nevoie să folosești capul sau să lucrezi cu mâinile. Prin urmare, trebuie să găsești o modalitate prin care să faci proiectul atractiv. Sugestiile noastre sunt să găsești o listă de motive pentru care merită să te apuci de treabă mai repede, să te gândești la consecințe – nu termin tema, mă duc a doua zi nepregătit la școală, pot lua o notă mică care să strice media generală sau să te motivezi mutând termenul limită mai devreme.
Ești deja prea ocupat
Atunci când se adună mai multe activități, cel mai probabil devii foarte ocupat, lucru care amplifică senzația de amânare. O posibilă soluție ar fi să te apuci întâi de lucrurile mai ușoare – de obicei sunt cele mai multe care trebuie terminate, sau să te organizezi prin a-și stabili prioritățile. Poate nu toate lucrurile trebuie rezolvate astăzi – însă e important să le ai în vedere astfel încât să nu le uiți sau să le neglijezi.
Important este să ții minte că tu deții controlul asupra timpului, nu viceversa, pentru că tu planifici toate activitățile din zi. S-ar putea să te ajute și eliminarea distragerilor – îți poți anunța familia că urmează să lucrezi la un proiect și nu vrei să fii deranjat, poți pune telefonul mobil în altă cameră ca să nu fii tentat să-l butonezi și poți închide televizorul ca să nu ai o sursă externă de zgomot care să îți ia din atenție.
Dacă ai întrebări, discută cu un adult de încredere sau sună la 116111 sau scrie-ne la telefonulcopilului@telefonulcopilului.ro