Adultii, la fel ca si copii si adolescentii se pot confrunta cu timiditate in diverse situatii. A fi timid nu inseamna ca ai o problema sau e ceva gresit cu tine. Este o reactia a ta la o anumita situatie: poate ca esti nou/a in scoala, ai un profesor nou, esti intr-un grup unde nu cunosti pe nimeni, participi la o activitate noua sau ai incercat ceva ce nu a iesit asa cum te-ai asteptat. Fiecare reactioneaza diferit si poate ca tu ai nevoie ca mai intai sa observi si sa intelegi ca sa te ajute sa te simti in largul tau.
Ce te poate ajuta?
Vorbeste cu un adult de incredere despre ce simti (poate fi unul dintre parinti, o ruda, un profesor, consilierul scolii).
Fa o lista cu calitatile tale si uita-te din cand in cand pe ea (daca nu stii care sunt, roaga un adult de incredre sa te ajute sa le idenifici)
Zambeste
Te poate ajuta sa transmiti celorlalti ca esti prietenos/prietenoasa si de incredere. Daca cineva iti zambeste inpoi, incepe o conversatie. Daca este o persoana nou, fa cunostinta si, daca viitoare cand va mai intalniti, salut-o.
Exerseaza relationarea
Poti sa incepi cu persoanele de care te simti mai apropiat/a (colegi, cunostinte): saluta-i cand ii intalnesti, adreseaza intrebari scurte (Ex.: Ce faci? Ce ora urmeaza? La ce te uiti la televizor? Ce jocuri iti plac? Ce carti citesti?), observa ce lucruri aveti in comun si incepe o conversatie.
Nu te gandi la ce cred altii despre tine si ce faci
Poate sa fie greu la inceput sa faci asta. Realitatea este ca oamenii se gandesc in mare parte din timp la ei si viata lor, decat la ce fac cei din jurul lor, asa cum poate ca faci si tu.
Implica-te in activitati
Poti sa incepi prin a te implica alaturi de persoanele pe care le cunosti deja si sa incercati lucruri noi (sa mergeti intr-un loc nou, sa te inscrii la o activitate la care nu ai mai fost, sa te inscrii la un sport, sa joci un joc nou). Te mai poti implica in activitati si acasa si sa discuti cu parintii tai despre ce ai putea sa faci si cum ai putea contribui.
Fii perseverent/a
Daca ti se intampla o situatie neplacuta, nu te descuraja. Tuturor ni se intampla situatii neplacute, ele fac parte din viata. Discuta cu un adult de incredere despre ce ti s-a intamplat si gasiti impreuna partea pozitiva. Intotdeauna exista si o parte pozitiva, chiar daca nu pare. Reciteste lista cu calitati si vezi ce calitate te-ar putea ajuta sa treci peste asta. Daca ceva nu iti iese din prima, mai incearca. Importanta este incercarea, nu rezultatul sau reusita. In timp, cu rabdare si exercitiu, poate sa iti iasa mai bine.
Daca nu ai cu cine sa vorbesti despre ce simti, ai intrebari sau este o situatie pe care ai vrea sa o impartasesti cu noi, te asteptam sa ne scrii pe telefonulcopilului@telefonulcopiului.ro sau sa suni la 116 111.