Cum sa te ingrijesti zilnic

Categorie COPII|Traieste sanatos
|

Încă de la naștere, există o preocupare continuă în legătură cu igiena ta. Mai întâi este rolul părinților să îți asigure igiena, apoi să te învețe pe tine și, ulterior, să deprinzi tu singur aceste abilități.

Pentru a avea o igienă personală bună este important să respecți următoarele recomandări:

  1. Să faci baie zilnic. Baia te ajută să-ți menții pielea curată și astfel să eviți apariția unor erupții (bubițe) pe piele. În plus, vei mirosi frumos.
  2. Să-ți pieptăni părul în fiecare zi dacă îl ai mai lung. Dacă ești tuns scurt, ai scăpat de această sarcină
  3. Să te speli pe mâni cât mai des, dar mai ales în următoarele situații: înainte de fiecare masă sau gustare, după ce te joci cu un animal, după ce ai fost la toaletă și ori de câte ori te-ai murdărit. Cu mâinile atingi tot felul de obiecte și suprafețe, iar dacă bagi mâinile în gură, chiar și fără să-ți dai seama, germenii pătrund în organism și te pot îmbolnăvi, iar uneori bolile sunt foarte grave. De exemplu poți să faci hepatita A, care se mai cheamă și ”boala mâinilor murdare”.
  4. Să-ți tai unghiile sau să rogi părinții să te ajute. Sub unghii se ascund foarte mulți microbi care o dată ajunși în corpul tău pot provoca boli. Nu-ți roade niciodată unghiile! Toți microbii de sub ele ajung în corpul tău. În plus, pot ajunge în organism paraziți care dacă nu sunt depistați la timp la controalele medicale pot să încetinească creșterea organismului.
  5. Să te speli pe dinți dimineața și seara înainte de culcare. Ai grijă să periezi corect dinții folosind mișcări verticale de la rădăcina dinților către vârful acestora, iar perierea dinților trebuie să dureze aproximativ două minute. Resturile de alimente care rămân între dinți pot duce la formarea de carii, iar acestea de cele mai multe ori provoacă dureri. În plus, după ce ai schimbat dinții de lapte, cei pe care îi ai acum trebuie să-i păstrezi o viață întreagă. Alții nu mai cresc.
  6. Să porți haine curate.
  7. Este frumos să împărțim lucrurile cu cei din jur, dar sunt anumite obiecte pe care ar fi bine să nu le împarți cu alți copii și anume: periuța de dinți, peria / pieptenul de păr, unghiera sau forfecuța pentru unghii, pila de unghii, produse de machiaj pentru buze, ochi, etc.

Daca ai intrebari, discuta cu un adult de incredere, cu medicul tau, sau suna la 116 111 sau scrie-ne la telefonulcopilului@telefonulcopilului.ro