Pentru a reusi in activitatile scolare este necesar sa faci lucrurile bine, sa dai tot ce ai mai bun si sa depui efort constant. Dar uneori este greu sa ramai motivat, chiar si atunci cand iti pasa de munca pe care o faci, motiv pentru care ai putea fi nevoit sa practici anumite metode pentru a ramane atent, antrenat si motivat.
Iata cateva modalitati de a-ti pastra motivatia pentru scoala si atunci cand acesta este redusa:
1 Planifica timp pentru studiu
Activitatile pe care le desfasori intr-o zi pot fi numeroase, insa ar fi indicat sa aloci timp in fiecare zi, dedicat strict studiului si realizarii temelor. Programeaza-ti acest lucru zilnic si asigura-te ca te apuci de invatat si studiat atunci cand esti odihnit si in perioada in care esti cel mai atent.
2 Adopta o atitudine pozitiva
O atitudine de tipul „eu pot face asta!” produce rezultate pozitive in performanta academica. Atunci cand privesti invatatul, temele pentru acasa si interactiunea cu profesorii avand o atitudine pozitiva acest lucru te ajuta la cresterea motivatiei pentru scoala.
3 Imbunatateste-ti locul in care inveti
Studiile au aratat faptul ca tindem sa asimilam mai multe informatii atunci cand zona in care ne aflam este una confortabila, eficienta, bine iluminata si organizata. Totodata, ne ajuta mult daca acest spatiu este departe de lucrurile care ne pot distrage atentia (TV, jocuri).
4 Ridica-ti moralul
Moralul poate juca un rol imens in a determina daca sesiunea de studiu este una de succes. Asadar, fruntea sus, barbia ridicata, spatele drept! Impune-ti aceasta pozitie, chiar daca la inceput poate fi mai incomod, deoarece pozitia poate influenta oxigenarea creierului si memorarea. De asemenea, poti incerca sa asculti muzica antrenanta, cu mesaje motivationale si danseaza sau misca-te pentru a facilita fluxul sangvin.
5 Planifica si recompense pentru efortul depus
Este mai usor sa inveti atunci cand stii ca vei obtine ceva ce-ti doresti, in cele din urma. De exemplu, daca preferi dulciurile, propune-ti ca dupa ce inveti, si-ti faci temele, sa faci o vizita la magazinul din apropiere pentru o inghetata.
6 Fii clar in stabilirea motivelor pentru care vrei sa inveti
Una dintre cele mai bune modalitati de a te motiva sa inveti este sa fii foarte clar privind motivul pentru care doresti sa obtii note bune. Scrie o lista a motivelor si aseaz-o intr-un loc accesibil, pentru a-ti reaminti zilnic motivele pentru care inveti. De exemplu: Vreau sa am o cariera semnificativa, vreau sa invat multe lucruri si sa ma dezvolt, vreau sa le ofer un viitor bun familiei si parintilor mei etc. Desigur, motivele pot fi cat de personale doresti, insa, sa fie suficient de clare pentru a te motiva atunci cand le recitesti.
Cu toate acestea, nu astepta sa te simti motivat tot timpul sa inveti. Vor exista perioade in care motivatia nu va fi prezenta si activa, deci, nu te baza tot timpul pe motivatie pentru a face munca. De aceea ai nevoie de o rutina de studiu si obiceiuri de invatare, deoarece sistemele, obiceiurile si rutina intotdeauna au batut motivatia.
Daca ai intrebari, discuta cu un adult de incredere sau suna la 116111 sau scrie-ne la telefonulcopilului@telefonulcopilului.ro