Cum să-ți amenajezi o grădină în balcon

Categorie COPII|Mediul inconjurator
|

Dragi copii, așa cum știți, suntem în continuare nevoiți să petrecem cât mai mult timp acasă, pentru a practica distanțarea socială. Așadar, ne-am propus ca în cadrul acestui articol să vorbim despre amenajarea unei grădini în balconul propriu. Ideile pot fi puse în aplicare și dacă stați la curte și aveți o terasă. Posibilitățile sunt infinite – de la cultivarea plantelor ornamentale la cele comestibile.

Cum procedezi? În primul rând, creează-ți un plan pe hârtie. Gandește-te la aspecte precum ce tip de plante vrei să cultivi, dacă balconul tău este însorit, sau umbrit și care este dimensiunea acestuia. Măsoară lungimea, lățimea și înălțimea balconului…acest lucru va face mai ușor să aranjezi diverse articole precum mobilier, ghivece etc.

Orientarea. În balcoanele/terasele orientate spre est și vest, multe plante cresc bine (ex: specii ornamentale, unele legume, fructe și ierburi). Balcoanele orientate spre nord rămân în general umbroase pe tot parcursul zilei, astfel încât plantele iubitoare de soare nu prosperă în acest mediu. De asemenea, balcoanele orientate spre sud rămân însorite tot timpul, un mediu care nu este potrivit pentru plantele care au nevoie de umbră.

Sfaturi de ajutor:

  • plantele cultivate în ghiveci necesită mai multă grijă decât cele care cresc la sol…acestea trebuie fertilizate și udate în mod regulat
  • plantele trebuie udate dimineața și în conformitate cu cerințele acestora
  • asortează ghivecele cu plantele pe care vrei să le cultivi
  • dacă ai un balcon mic, folosește ghivece înalte și înguste care ocupă mai puțin spațiu și alege dezvoltarea pe verticală; folosește un suport pentru ghivece, sau un raft pentru a utiliza cât mai bine spațiul pe verticală; cultivă plante agățătoare (ex: flori precum iasomia, sau legume precum fasole, castraveți, roșii, ardei și mazăre)
  • poți folosi sisteme de irigare special concepute pentru balcon/terasă, dacă nu ai timp să le uzi în mod constant
  • coșurile agățate au un design interesant; poți cultiva plante precum petunia, trandafirul, sau roșiile.
  • mobilierul, din păcate, ocupă mult spațiu pe balcon, astfel încât trebuie să îl alegi pe cel potrivit; mobila pentru o grădină de balcon trebuie să fie pliabilă și ușoară, astfel încât să o poți muta rapid; dacă ai un balcon însorit, este recomandat să alegi mobilier colorat, deoarece acesta se încălzește mai greu; nu uita, culorile trebuie să se potrivească cu tematica și plantele grădinii din balcon.

Desigur, poți cere sprijinul părinților și astfel puteți petrece timpul împreună, într-un mod constructiv. Dacă vrei să ai mai multă intimitate, să iți faci temele în liniște, optează pentru plante înalte precum bambusul, palmierul, sau plantele agățătoare.

Contact:

Răspundem problemelor copiilor, părinţilor și cadrelor didactice, anonim și confidențial:

  • la telefon: 116 111 (fără prefix), gratuit din rețelele Telekom fix, Telekom mobil, Vodafone și Orange, de luni până vineri în intervalul 08.00 – 20.00.
  • pe email: telefonulcopilului@telefonulcopilului.ro, 7 zile din 7, 24 de ore din 24.