Cum să-ți reiei obiceiul trezitului de dimineață

Categorie COPII|Traieste sanatos
|

Vacanța de vară s-a încheiat, la fel și programul liber pe care îl organizai după voia ta în fiecare zi. Dacă în continuare nu te poți trezi dimineața și tot amâni ridicarea din pat, e musai să implementezi câteva reguli simple astfel încât să nu existe un impact negativ asupra stării de spirit pe care o ai pe tot parcursul zilei. Dacă te simți obosit dimineață iar această stare continuă pe perioade mai lungi, lururile se pot înrăutăți. Există însă metode prin care poți scăpa de oboseala de dimineață și care te pot ajuta să te trezești mai repede, mai ușor și mai relaxat.

Trezitul în fiecare zi la aceeași oră.

Trezitul de dimineaţă, în fiecare zi la aceeaşi oră, normalizează ceasul biologic intern. Ritmul de veghe-somn se stabilizează, iar insomniile dispar. Astfel se va îmbunătăţi calitatea somnului în timpul nopţii, iar dimineaţa te vei trezi cu un tonus bun şi cu optimism. Organismul uman funcționează bine cu un program bine organizat în fiecare zi. Dacă mergi la culcare la aceeași oră seara și pui ceasul să sune la aceeași oră dimineața, chiar și în weekend, organismul tău îți va mulțumi.

Alarma ceasului

Organismului îi va fi mult mai ușor dacă în loc să tragi de tine în fiecare dimineață și mai amâni trezirea pentru câteva minute, pui deșteptătorul sau telefonul cu alarmă cât mai departe de pat. O dată ce te-ai ridicat din pat, poți începe ziua, iar cu timpul, corpul îți va mulțumi pentru acest tip de rutină.

Lumina naturală care pătrunde în casă

Organismul este receptiv și la stimulii luminoși, așadar noaptea ar trebui să dormim, iar pe timp de zi, să fim activi. Creierul va realiza că este deja zi și că e momentul să se trezească. În zilele de iarnă, când cel mai probabil atunci când te trezești este încă întuneric, există câteva opțiuni care să ajute organismul cu deșteptarea, cum ar fi ceasul care stimulează lumina zilei, a cărui intensitate crește.

Renunță la ecrane înainte de somn

Deși pare foarte complicat, mai ales că viața noastră a devenit mare parte din timp online, obişnuieşte-te să adormi fără stimuli electronici, ca privitul la televizor, navigarea pe internet, butonatul telefonului. Dacă simţi că nu te ia somnul, citeşte câteva pagini, iar pe măsură ce vei adopta noul program, poţi constata că vei adormi mult mai repede decât credeai. Este foarte important să respecți ora de culcare, care ar trebui să intre și ea în rutina zilnică astfel încât organismului să îi fie mai ușor să se trezească dimineața.

Pregătește-ți un mic ritual dimineața

După ce te dai jos din pat și ai grijă de igienă, găsește-ți câteva minute și pentru mișcare: activități de streching, câteva mișcări ale mâinilor, picioarelor, gâtului și trunchiului, astfel încât să capeți și mai multă energie. Neapărat, mănâncă micul dejun, care este cea mai importantă masă a zilei și cu siguranță vei reintra în programul obișnuit de școală.

Contact:

Răspundem problemelor copiilor, părinţilor și cadrelor didactice, anonim și confidențial:

  • la telefon: 116 111 (fără prefix), gratuit din rețelele Telekom fix, Telekom mobil, Vodafone și Orange, de luni până vineri în intervalul 08.00 – 20.00.
  • pe email: telefonulcopilului@telefonulcopilului.ro, 7 zile din 7, 24 de ore din 24.