Fie ca suntem copii sau adulti, cu totii ne bucuram la vederea unui curcubeu pe cer. De cele mai multe ori curcubelul este observat dupa ploaie, cand soarele este apropiat de orizont.
Din punct de vedere stiintific, curcubeul este un fenomen optic si meteorologic atmosferic. Acesta se manifesta prin aparitia pe cer a unui spectru de forma unui arc de cerc colorat, atunci cand lumina soarelui se reflecta prin picaturile de apa din atmosfera.
Lumina alba de la soare sufera mai intai o refractie la intrarea in picatura de apa, moment in care incepe separarea culorilor. In partea opusa picaturii are loc o reflexie la interfata dintre apa si aer. O parte din lumina iese afara, dar aceasta nu produce efectul de curcubeu. In continuare lumina iese din picatura printr-o a doua refractie, care amplifica separarea culorilor.
Curcubeul este unul dintre cele mai spectaculoase fenomene naturale, fiind compus din sapte culori. ROGVAIV este un acronim provenind de la culorile vizibile ale curcubeului, astfel: R este de la rosu, O de la oranj (portocaliu), G de la galben, V de la verde, A de la albastru, I de la indigo, V de la violet. Ordinea culorilor curcubeului este de la rosu in exterior arcului la violet in interior.
Uneori pe cer poti observa si un al doilea curcubeu, ceva mai mare, dar nu atat de luminos ca primul. Cel de-al doilea curcubeu este format tot din sapte culori, dar acestea sunt inversate, adica de la violet la rosu. Aspectul dublu este explicat din punct de vedere al opticii, in sensul ca razele de lumina sunt reflectate din nou intr-o picatura de apa, si de aici apare dublul curcubeu.
Desi Isaac Newton a fost preocupat si a studiat in detaliu fenomele optice, un calugar german de la inceputul secolului al XIV-lea a fost primul om care a descoperit cum se reflecta si se refracta lumina la contactul cu o picatura de apa. Numele calugarului neamt era Theodoric din Freiburg, iar anul descoperirii si demonstratiei curcubeului este 1304.
Iata alte cateva curiozitati despre curcubeu:
– Zeiţa curcubeului este Iris, cea care, in fiecare seara, da la o parte perdeaua ce acopera bolta cereasca, lasand sa apara stelele.
– Curcubeul poate fi vazut doar atunci cand stai cu spatele la soare, iar picaturile de apa, care reflecta lumina soarelui, se afla in fata ta.
– Centrul curcubeului este intotdeauna indicat de umbra ta.
– In zilele de vara, nu vei vedea niciodata un curcubeu dupa ora 9:00 si inainte de ora 16:00. Motivul este acela ca un curcubeu poate fi vazut doar daca soarele se afla pe bolta cereasca la un unghi mai mic de 42 de grade fata de privitor (ceva mai jos de jumatatea cerului).
– Fiecare persoana vede propriul curcubeu. Chiar daca stau una langa alta, doua persoane nu vor vedea niciodata acelasi curcubeu, deoarece fiecare percepe diferit culorile si fiecare vede lumina refractata in alte picaturi de apa.
– Nu vei putea niciodata ajunge la capatul curcubeului. Acesta se indeparteaza pe masura ce noi incercam sa ne apropiem de el.
– Fiecare curcubeu are forma unui cerc, insa vedem arce de cerc pentru ca suntem cu “picioarele pe pamant”, iar Pamantul nu ne permite sa vedem intregul cerc. Acesta poate fi observant din aer.
– Cerul de deasupra curcubeului are intotdeauna o nuanta mult mai inchisa decat cerul din interiorul curcubeului.
Contact:
Răspundem problemelor copiilor, părinţilor și cadrelor didactice, anonim și confidențial:
- la telefon: 116 111 (fără prefix), gratuit din rețelele Telekom fix, Telekom mobil, Vodafone și Orange, de luni până vineri în intervalul 08.00 – 20.00.
- pe email: telefonulcopilului@telefonulcopilului.ro, 7 zile din 7, 24 de ore din 24.