Curiozitati despre bradul de Craciun

Categorie COPII|Mediul inconjurator
|

Bradul este un simbol pentru Craciun si un motiv de bucurie in fiecare casa. Este considerat un arbore sfant, pentru ca varful sau se indreapta spre cer, iar ramurile sale raman permanent verzi.

O traditie importanta, asociata sarbatorii Craciunului o reprezinta impodobitul bradului in Ajunul  Craciunului, adica in seara zilei de 24 decembrie. El simbolizeaza tot ce ne lumineaza in spiritul Craciunului si anume: iubire, bucurie, speranta, eternitate.

Iata cateva curiozitati despre bradul de Craciun:

– Primul brad impodobit a aparut la Riga, capitala Letoniei, in anul 1510;

– In anul 1521, printesa Helene de Mecklenburg a adus in Franta obiceiul impodobirii bradului, odata cu mariajul sau cu ducele de Orleans;

– In jurul anului 1605, intr-o  piata din Strasbourg, a fost inaltat primul brad de Craciun si impodobit cu mere rosii, nuci si dulciuri;

– In anul 1749 bradul de Craciun a ajuns in Statele Unite, odata cu stabilirea colonistilor germani in Pennsylvania;

– In Anglia, bradul de Craciun a aparut prima data in anul 1841, cand printul Albert (de origine germana) a daruit un brad sotiei sale, regina Victoria si l-a instalat la castelui Windsor;

– Primul care a pus lumanari in brad (asezate in inele din lemn) a fost Martin Luther, reformator protestant din secolul al XVI-lea;

– Beteala a fost folosita prima data in 1610, in Germania, fiind confectionata din argint;

– In anul 1847, Hans Greiner, un sticlar din Lauscha, Germania, a creat primele globuri de sticla;

– Prima instalatie elecrica a fost inventata in anul 1882, de catre Edward Johnson, asistentul lui Thomas Edison, cel care a inventat becul.

La noi, bradul de Craciun a fost impodobit pentru prima data in palatul regelui Carol I de Hohenzollern, in anul 1866. Atunci bradul de Craciun era impodobit cu fructe, flori de hartie sau biscuiti. Acum, impodobirea acestuia se face cu globulete de sticla, beteala, bomboane de ciocolata, instalatii luminoase, etc.

Daca nu esti adeptul unui brad natural, cu siguranta, bradul artificial reprezinta o alternativa ideala pentru un Craciun de poveste. Iata care sunt motivele pentru care merita sa achizitionezi un brad artificial:

– Contribui direct la protejarea padurilor;

– Economisesti bani;

– Este usor de montat;

– Este simplu de depozitat;

– Reprezinta o investitie pe termen lung.

Stiai ca primii brazi artificiali de Craciun au aparut in Germania, in secolul al XIX-lea si erau facuti din pene vopsite in verde?

Fie ca este brad natural sau artificial, momentul magic al impodobirii acestuia, in seara de Ajun, este asteptat cu nerabdare si bucurie de copii si adulti.

Contact:

Răspundem problemelor copiilor, părinţilor și cadrelor didactice, anonim și confidențial:

  • la telefon: 116 111 (fără prefix), gratuit din rețelele Telekom fix, Telekom mobil, Vodafone și Orange, de luni până vineri în intervalul 08.00 – 20.00.
  • pe email: telefonulcopilului@telefonulcopilului.ro, 7 zile din 7, 24 de ore din 24.