Daniela Serban: Definesc succesul activitatilor mele prin prisma impactului pe care il au proiectele mele asupra celor din jurul meu

Categorie COPII|Viitorul tau
|

Cu o experienta de 13 ani in domeniul investitiilor, Daniela Serban coordoneaza in prezent ARIR, o asociatie care promoveaza transparenta si bunele practici in guvernanta afacerilor.

De ce este importanta educatia?

Desi in viata reala sunt cazuri in care reusesc si oameni fara carte, aceasta nu poate fi regula. Cred ca succesul apartine profesionistilor, celor bine pregatiti si motivati sa reuseasca. Pe langa educatie, este importanta si experienta. De aceea curiozitatea de a invata lucruri noi si de a ne implica in proiecte noi ne ajuta sa construim un CV bogat si sa fim bine pregatiti.

Cum definesti o cariera de succes?

Cred ca modul in care definim succesul depinde de experientele prin care trecem. La inceput ne dorim sa avem un venit care sa ne acopere nevoiele noastre si suntem dispusi sa facem compromisuri la activitatea in sine. Mai tarziu incepem sa alegem proiectele care ni se potrivesc si tindem sa cautam activitati care ne motiveaza si ne plac. In acest moment definesc succesul activitatilor mele prin prisma impactului pe care il au proiectele mele asupra celor din jurul meu. Caut, astfel, sa am un impact in lumea din jur si cred ca reusita inseamna sa imbunatesti sau sa schimbi lumea din jur.

Cum te-a ajutat educatia in cariera?

Educatia este fundamentul pe care ne cladim viitorul. Placandu-mi matematica am urmat Facultatea de Finante Banci si am completat cu diverse alte certificari care mi-au fost necesare pentru o cariera in domeniul bursier si al investitiilor. In timp, diferenta o fac si abilitatile complementare dobandite, cum ar fi vorbitul in public, negocierea, comunicare si marketing. Cred ca invatam pe tot parcursul carierei si este important sa ne imbunatatim continuu cunostintele si abilitatile.

Ai avut momente dificile in timpul scolii (bullying, stress etc)? Cum le-ai depasit?

O particularitate a vietii mele de scolar a fost diferenta de 2 ani fata de colegii mei, pentru ca am inceput clasa I la 5 ani. Astfel, inevitabil erau diferente de dezvoltare si intelegere a unor fenomene, mai ales in clasele de mijloc. Fiind mica de statura, intotdeauna eram la coada clasei la ora de sport si performantele pe masura, insa eram si adesea rasfatata de colegi.

Povesteste-ne o intamplare fericita din timpul scolii.

Imi amintesc cu drag de serbarile pe care le organizam cu diverse ocazii. In clasele mici participau si parintii la ele si simteam o legatura puternica in acea comunitate, o bucurie inexplicabila si unica. Daca ma uit in spate, aceste activitati erau mici proiecte care uneau oameni, care creau mult entuziasm si emotie.

Cum te-a ajutat in viitor?

Intamplarea face ca de-a lungul carierei am creat si organizat numeroase proiecte si evenimente pentru oameni. Imi place sa studiez ce ii motiveaza pe oameni sa se adune si sa creeze impreuna.

Care era profesorul tau preferat in scoala? De ce?

Va fi greu sa aleg pentru ca am tinut la toti profesorii mei, chiar daca materia a fost sau nu pe placul meu. Unele materii ma fascinau, altele doar imi placeau. Cred ca fiecare dintre ei merita aprecierea noastra pentru ca faceau tot posibilul sa creasca oameni buni. Rezultatele eforturilor lor se vad in timp.

De ce ar trebui sa isi continue un tanar din ziua de azi studiile?

Singurul scenariu pe care il am in minte este acela in care invatam in continuu. Cu siguranta o situatie speciala in care un tanar nu continua studiile trebuie analizata ca atare, ce anume il determina sa nu faca asta si cum il putem ajuta. Cand renuntam la educatie ne inchidem o usa, una spre un viitor mai bun.