Darius Jecan este clasa a zecea, iar in timpul liber este dansator în cele două ansambluri din comuna Frata, județul Cluj, fiind unul dintre cei care transmit tradiția populară românească mai departe. Darius spune că atunci când dansează, nu se mai poate gândi la lucruri negative și niciodată nu se gândește că ar putea să greșească pașii și-și descrie pasiunea ca o sete, care se accentuează cu cât dansează mai mult.
Ai o pasiune pentru dansul popular. Cum ai descoperit aceasta pasiune?
Pasiune e putin spus pentru mine. Simt cum dansurile populare imi curg prin vene si de aceea le ador atat de mult. Am avut prima oara ocazia sa vad dansuri populare in realitate, vazusem inainte si la televizor prin clasa I, la serbarea de sfarsit de an scolar. In comuna in care locuiam, se infiintase in acelasi an o formatie, mai degraba i-as spune ansamblu, de dansuri populare, avand ca instructori doi membrii din ansamblul „Dor transilvan” din Cluj. Stand pe scaun si uitandu-ma la acei copii care mi se pareau ca se misca aiurea, am simtit o mica imbranceala de la mama, intrebandu-ma: „nu ti-ar placea sa fii si tu acolo intre copiii aia?”, iar eu i-am raspuns: „nu, du-te tu!”. Intamplarea face ca, dupa doi ani, sa ajung sa ii cer zilnic mamei sa ma inscrie si pe mine in acel ansamblu de copii si uite asa, am inceput drumul spre a deveni un dansator, iar mai pe urma, un jucaus pe masura, asa cum imi spune actualul instructor.
Faci parte din ambele ansambluri populare din satul tău. Cum te împarți între școală și orele de practică pentru dans? Ai un program anume?
Recunosc ca, acum 2 ani, cand eram in clasa a 8-a, stiind ca aveam evaluarea nationala, mi-a fost putin cam greu sa ma impart intre scoala si dans, fiindca nu voiam sa neglijez neintentionat una pentru cealalta. Insa am reusit totusi sa o scot la capat, avand rezultate in ambele parti. Acum, fiind in oras la liceu, imi este prea greu sa ajung la repetitii, insa nu e o problema pentru mine fiindca am capacitatea de a prinde repede orice miscare si figura noua. Ma rog, acum nu este cazul, fiindca din cauza pandemiei, nu mai putem face repetitii.
În prezentarea proiectului Crescut pe muzică prin care ne-am cunoscut, vorbești despre importanța tradițiilor. Ce înseamnă tradiția populară pentru tine?
Nu am neaparat o definitie pentru traditie. Pentru mine, ea reprezinta o creatie a oamenilor, pastrata cat mai mult si bine posibil, devenind astfel un lucru sacru.
Ți-ai convins colegii de clasă să învețe să danseze? Dacă da, cum? Ce le-ai spus?
Am avut, intr-adevar, colege de clasa in grupa de dansuri. Am aflat mai tarziu ca principalul motiv pentru care au venit am fost chiar eu, pentru ca am devenit cunoscut datorita faptului ca eram cel mai bun dansator din formatie, iar fetele, evident, isi cauta intotdeauna cel mai bun si potrivit partener.
Criza pandemică a schimbat radical felul în care ne raportam la școală. Cum crezi tu că ar trebui să arate școala astăzi?
Sincer, sunt unul dintre foarte putinii elevi care accepta sistemul actual de invatamant asa cum e el, fiindca vad pe net o gramada de postari cum ca sistemul de invatamant din Romania este cel mai prost in comparatie cu cel al tarilor din UE. Ei, eu nu cunosc atat de bine ceea ce are legatura cu sistemul nostru de invatamant, si probabil ca m-as interesa mai mult daca ar fi ceva care sa nu imi placa deloc. Momentan singura schimbare pe care as aduce-o ar fi digitalizarea materialelor de curs.
Dar școala online?
De scoala online nu am nimic de zis. Mi se pare ca este asa cum trebuie..
Cum au fost interacțiunile cu colegii în perioada carantinei? Prin ce metode ați ținut legătura?
Singura modalitate de a interactiona cu colegii mei a fost prin mediul online, cu ajutorul a doua platforme,Whatsapp si Instagram.
Cum ai făcut cu pregătirea pentru dans în perioada de carantină?
Exact cum am zis si mai sus, pe toata aceasta perioada nu am facut deloc repetitii.. Deja mi-e tare dor sa ma duc acolo.
Care este materia ta preferată? De ce?
Adesea primesc intrebarea asta si tot timpul ma blochez fiindca nu am o materie care sa se ridice la rangul de materie preferata. Cateva imi plac, altele nu. Din cele care imi plac as putea mentiona matematica, biologia, logica fiindca le consider niste stiinte destul de importante in viata.
Ce vrei să studiezi mai departe?
Sincer sa fiu, inca nu m-am gandit, insa datorita faptului ca sunt in anul II al unui liceu de stiinte ale naturii, as avea ca o optiune medicina, insa pana acolo mai este timp de gandire.
De ce crezi că este importantă educația?
In primul si in primul rand, educatia te face remarcat in societate, iti poate oferi un statut social mai ridicat, iti poate acorda diferite oportunitati in viata, iti poate mari cu mult sansele realizarii anumitor scopuri.
Contact:
Răspundem problemelor copiilor, părinţilor și cadrelor didactice, anonim și confidențial:
- la telefon: 116 111 (fără prefix), gratuit din rețelele Telekom fix, Telekom mobil, Vodafone și Orange, de luni până vineri în intervalul 08.00 – 20.00.
- pe email: telefonulcopilului@telefonulcopilului.ro, 7 zile din 7, 24 de ore din 24.