David Stescu, fotograf: Eu visez sa ajung jurnalist de calatorie

Categorie COPII|Viitorul tau
|

David Stescu are 13 ani si deja cinci expozitii de fotografie, pasiune care l-a ajutat sa-si depaseasca dificultatile de exprimare cauzate de autism. David tine si un jurnal de fotograf online,  pe blogul sau david.stescu.ro, unde isi povesteste peripetiile din vacante si ne bucura cu fotografiile locurilor prin care trece. Iar daca ii urmariti conturile de social media unde posteaza fotografiile pe care le face, o sa vedeti ca David chiar fotografiaza cu inima, asa cum foarte bine l-a descris Dragos Asaftei, unul dintre cei mai buni fotografi din Romania si prietenul sau.

Esti un fotograf in toata regula cu vernisaje si expozitii, dar si magazin online de vanzare a fotografiilor tale. De unde a inceput pasiunea pentru fotografie?

Este adevarat, fotografiile mele au fost in cinci expozitii. Magazinul este ultimul proiect, il vom lansa oficial in cateva zile. Pentru ca tu ai observat magazinul, vreau sa iti spun ca am hotarat cu parintii mei sa ajutam si noi copii cu autism care au mare nevoie de bani. Anul acesta, jumatate din banii din fotografiile vandute in expozitii sau pe blog ii voi da lui Cristian Mirzac, un baietel de 8 ani. El are mare nevoie de ei.

 

Despre fotografie este o poveste din vremea cand nu prea vorbeam. Mereu ma jucam cu aparatele lui tati, dar prima data cand mami si tati au vazut ca ma pasioneaza fotografia s-a intamplat cand aveam 7 sau 8 ani. Am plecat intr-o excursie cu scoala. La intoarcere, mami m-am rugat sa-i povestesc cum a fost, iar eu nu m-am descurcat, pentru ca atunci inca imi era greu sa vorbesc. I-am aratat insa camera mea foto. Mami a vazut ca eu facusem un reportaj. De atunci nu plecam nicaieri fara camera sau telefon.

 

Fotografiile tale sunt centrate pe calatorii. Cum alegi un loc nou de vizitat? Dar subiectele de fotografiere?

Asa este. Imi place foarte mult sa calatoresc. Acum inca imi doresc sa calatoresc in locuri noi pentru mine. Dar ma inspir si din calatoriile altori prieteni. Fotografiez multe peisaje, dar imi plac si strazile, piete si am inceput sa fotografiez si oameni.

 

Povesteste-ne despre cea mai amuzanta reactie a unei persoane care a venit la unul dintre vernisajele tale. 

Mai multi vizitatori ma intrebau cine a facut pozele, inainte sa citeasca pe afis ca era expozitia mea.

 

Convinge-ma sa ma apuc de fotografie.

Iti recomand sa urmaresti cativa fotografi celebri, nu doar fotografiile lor, dar si interviuri cu ei. Eu am stat cu mami si tati trei ore intr-o librarie din Londra (mami zice ca se cheama Foyles) unde am uitat de mancare pentru ca priveam toti trei pe albume de fotografie. (Nota lui tati: Don McCullin, Michael Kenna, Ansel Adams). Sau intra pe site-ul lui Dragos (Asaftei) cu fotografii din drona.

 

Unde este urmatoarea aventura si cum te-ai documentat pentru ea?

Avem in plan mai multe calatorii in Orientul mijlociu, nu am stabilit inca nimic exact, dar imi doresc sa merg in Israel, Egipt si Malta. Imi plac mult tarile de acolo. Am citit pe blogul lui Cezar Dumitru despre calatoriile lui acolo. Iar in viitor poate coboram mai mult in Africa.

 

Pentru Ziua Internationala de Constientizarea a Autismului ai facut un super video dedicat copiilor speciali ca tine. Cum este acum la scoala?

Link: https://www.youtube.com/watch?v=_DmBAcnjWqQ

E bine ca ma intrebi cum e acum, pentru ca nu vreau să vorbesc despre cum era inainte. Am fost refuzat de mai multe scoli, acum sunt tare fericit la King’s Oak. Imi este inca greu sa invat totul in limba engleza, dar nu mai vreau sa aud de alta scoala. Mami și tati spun ca si ei ar vrea sa mearga din nou la o scoala ca aceasta.

 

Am vazut ca ai fost cu tatal tau la TedX Cluj Napoca, un eveniment care inspira oameni peste tot in lume prin povestile spuse pe scena de invitati, asa cum veti fi si voi. Cine te inspira pe tine? 

Sunt tare fericit ca am vorbit la TedX. Am avut emotii, dar mami si tati au fost cu mine si totul a fost bine.

Eu visez sa ajung jurnalist de calatorie. Imi plac mult si admir mai multi calatori, fotografi si jurnalisti care acum imi sunt prieteni: Dragos Asaftei, Cristina Bazavan, Radu Paltineanu, Cezar Dumitru, Razvan Pascu, Eduard Enache, Marc Vorsatz.