De ce este bine sa citim

Categorie COPII|Traieste frumos
|

Sunt nenumarate beneficiile pentru care ar trebui sa citim. Uneori citim de placere, alteori pentru a acumula cunostinte. Indiferent care este motivul, cititul ne este de mare ajutor.

Chiar daca tehnologia moderna ne pune la dispozitie o multime de informatii utile, nimic nu se compara cu experienta unei carti citite fara graba. Cufundati in paginile unei carti, putem intra in pielea personajelor si sa traim aventurile lor. De asemenea, putem invata cuvinte si fraze noi, putem experimenta emotii sau putem dobandi abilitati si cunostinte. Fiecare carte citita ne ofera posibilitatea de a invata lucruri noi si de a explora idei noi.

                   Principale beneficii ale cititului:

  • Imbunatateste memoria

Cand citesti o carte ai atentia mereu concentrata asupra unor detalii ca personajele, caracteristicile lor, istoria, conflictul, intrigile. Pe masura ce creierul inregistreaza toate acestea, memoria devine mai buna, mai eficienta.

  • Te invata sa iti depasesti limitele

Cititul iti mareste perspctivele, nu te limiteaza si nu te face sa bati pasul pe loc. Te face sa doresti sa descoperi mai mult, sa cunosti mai mult, sa ai standarde de viata mai inalte.

  • Imbunatateste sanatatea emotionala

Cartile sunt pline de emotii. Uneori te vor face sa plangi cu fiecare pagina pe care o citesti, iar alteori te vor face sa razi pana la lacrimi. Te poate umple de furie atunci cand antagonistul povestii reuseste sa castige, dar si de placere imensa cand eroul isi atinge scopul. Cartile ne pot face fericiti, tristi, gelosi, iubiti, tradati. Sunt o fuziune de emotii mixte care, in cele din urma, ne ajuta sa crestem emotional.

  • Iti imbogateste cunostintele

Cartile sunt o sursa bogata de informatii. Cu fiecare carte pe care o citesti, vei invata lucruri noi. Cu cat citesti mai mult, cu atat acumulezi mai multe informatii despre diferiti oameni, despre comportamentul si experientele lor, despre diferite locuri si culturi pe care altfel nu le-ai fi cunoscut. Cititul cartilor intr-un fel sau altul adauga profunzime bazei de cunostinte.

  • Reduce stresul si te ajuta sa dormi mai bine

Cititul este unul dintre cele mai bune moduri de a-ti relaxa mintea. Daca iti este greu sa te relaxezi dupa o zi aglomerata cititul te poate ajuta, iar o carte amuzanta poate fi exact ce ai nevoie.

  • Iti creste stima de sine

Citind multe carti iti dezvolti abilitatile de comunicare. De asemenea, dobandesti informatii in diferite domenii ale vietii. Toate aceste aduc la o inalta stima de sine. Din moment ce ai incredere in tine si in capacitatea de a transmite si de a relationa, devii mai productiv.

Desigur, acestea sunt doar cateva motive pentru a arata importanta lecturii in viata tuturor. Pot exista multe alte motive pentru care lectura este importanta. Si daca nu citesti inca, nu ar trebui sa mai astepti. Cel mai bun moment pentru a incepe sa citesti este acum!

Contact:

Răspundem problemelor copiilor, părinţilor și cadrelor didactice, anonim și confidențial:

  • la telefon: 116 111 (fără prefix), gratuit din rețelele Telekom fix, Telekom mobil, Vodafone și Orange, de luni până vineri în intervalul 08.00 – 20.00.
  • pe email: telefonulcopilului@telefonulcopilului.ro, 7 zile din 7, 24 de ore din 24.