De ce este bine sa petreci timp in natura

Categorie COPII|Mediul inconjurator
|

Este foarte important, pentru dezvoltarea noastra, sa petrecem timp in aer liber, in natura. De asemenea, este cunoscut faptul ca miscarea reduce stresul si anxietatea, insa atunci cand suntem in natura aceste efecte benefice sporesc.

Avem tendinta sa petrecem tot mai mult timp in interiorul casei, deoarece aici ne putem bucura de confort si avem aproape orice ne-am dori. Tehnologia ne capteaza atentia extrem de mult in zilele noastre. Poate parea mai simplu sa ne jucam fotbal virtual pe PlayStation, decat pe un teren amenajat.

Petrecerea timpului in natura are o  multime de beneficii, in orice anotimp. De la intarirea sistemului imunitar si prevenirea depresiei, la imbunatatirea memoriei si a capacitatii de concentrare. Natura ofera cea mai sigura cura de sanatate atat pentru minte, cat si pentru trup.

 

Iata cateva motive de a petrece timp in natura:

  • Ne ajuta la cresterea increderii in fortele proprii – interactiunea cu mediul inconjurator si cu alte persoane, in afara zonei de confort a casei, ne pune in diverse situatii si ne invata cum sa reactionam.
  • Putem sa ne mentinem in forma – fie ca ne plimbam, ne jucam sau facem drumetii, toate aceste activitati inseamna Fie ca alegem bicicletele, trotinetele, rolele sau simplul mers pe jos, ne ajuta sa ne mentinem sanatosi si sa avem un tonus bun.
  • Ajuta la imbunatatirea creativitatii si a imaginatiei – interactiunea cu mediul inconjurator ne ajuta sa gandim liber. Putem sa inventam chiar si jocuri noi, sa ne imaginam diverse scenarii, doar folosindu-ne de elementele din natura. De asemenea, este minunat sa stai intins pe iarba si sa privesti norii care brazdeaza cerul, incercand sa asociezi forma lor cu diverse obiecte.
  • Ne responsabilizeaza – natura este vie si trebuie protejata. Doar petrecand timp in aer liber intelegem importanta si rolul fiecarui element din natura: protejarea padurilor care produc oxigen, a albinelor care favorizeaza polenizarea, a aerului curat.
  • Ne ajuta sa socializam mai usor – nevoia de socializare si de a petrece timp cu prietenii creste in perioaada adolescentei. Astfel, o simpla plimbare ne poate scoate in cale prieteni pe care nu i-am mai vazut de ceva timp sau pe care ne dorim sa ii revedem. Fie ca mergem la un concert in aer liber sau in parc, mediul inconjurator ne va ajuta sa ne exprimam mai liber si mai usor.

Tentatiile de a petrece cat mai mult timp in casa sunt mari. Tine doar de noi sa parasim zona de confort si sa profitam de tot ceea ce ne inconjoara. Natura ne ajuta sa devenim adulti sanatosi.

Contact:

Răspundem problemelor copiilor, părinţilor și cadrelor didactice, anonim și confidențial:

  • la telefon: 116 111 (fără prefix), gratuit din rețelele Telekom fix, Telekom mobil, Vodafone și Orange, de luni până vineri în intervalul 08.00 – 20.00.
  • pe email: telefonulcopilului@telefonulcopilului.ro, 7 zile din 7, 24 de ore din 24.