Categorie COPII|Traieste sanatos

De ce este important sportul

Fotbal, arte martiale, tenis, basket, balet, drumetii, orice te poate ajuta. Sunt atat de multe variante. Important este sa o gaesesti pe cea care sa iti placa, nu este necesar sa faci performanta, decat daca iti place atat de mult si vrei tu asta.

Intelegem ca este placut si interesant sa iti petreci timpul la TV, pe jocuri sau online. Si aceste activitati pot fi importante si utile. Fii atent/atenta, insa, sa nu iti ocupe tot timpul liber si sa faci doar asta. Mai sunt atat de multe alte activitati interesante pe care le poti face, pe langa asta! Miscarea face parte din viata, este necesara organismului, asa cum este hrana sau somnul, in special in perioada asta, cat corpul tau se afla in dezvoltare. Se poate ca unele dintre beneficiile sportului si a miscarii, in general, sa le stii deja sau sa le intuiesti, altele poate ca nu. Mai jos am scris cateva dintre ele:

Iti ajuta corpul

Sa faci miscare, sa fii activ/activa poate sa iti ajute inima si circulatia sangelui sa functioneze bine, mentine sanatatea oaselor (hrana articulatiilor este miscarea), scade riscul de a te ingrasa sau tendintele spre obezitate, ajuta corpul sa isi pastreze echilibrul, sa isi coordoneze mai bine miscarile si te poate ajuta sa dormi mai bine.

 

Poti invata lucruri interesante si imporante despre viata

Sa faci un sport este mai important decat poti crede sau imagina. Sa faci sport, presupune, de cele mai multe ori sa faci parte dintr-un grup sau o echipa. Asta te poate ajuta sa cunosti persoane noi cu care te poti imprieteni, cu care sa iesi sau sa iti petreci timpul liber.

In orice echipa sportiva inveti reguli, pe care poti sa le aplici si in viata ta de zi cu zi, cum ar fi:

 

  • cooperarea
  • sa imparti
  • rezilienta (cum sa faci fata la situatii neplacute, frustrante, enervante)
  • cum sa te imprietenesti si sa mentii o relatie de prietenie
  • cum sa pierzi si sa treci peste asta (da, este firesc sa pierzi, cateodata, face parte din viata, nu este nicio rusine, tuturor ni se intampla)

 

Poti invata sa fii un model pentru altii

Probabil ca si in scoala ta sunt colegi/colege pe care ii adimiri sau ai vrea sa fii ca ei/ele. Si tu poti sa fii admirat/admirata, in modul tau propriu. Pentru asta nu este nevoie sa faci exact ce fac ei/ele sau sa te comporti la fel, ci sa gasesti o cale potrivita de a te remarca intr-un mod pozitiv, de a fi un exemplu pozitiv. Sportul te poate ajuta sa fii asa. De exemplu, daca te inscrii la un sport care iti place, ai invatat sa il faci bine, poti sa ai rezultate, sa mergi la competitii, sau sa ai reprezentantii, poti castiga medalii, diplome si sa te faci cunoscut/cunoscuta. Si chiar daca nu ajungi sa castigi medalii sau diplome, poate fi indeajuns ca ceilalti sa afli ca tu faci kung fu sau balet, de exemplu, sa considere asta super cool si de aici sa fii mai popular/populara.

 

Te poate ajuta sa te apropii de colegi si sa te imprietenesti cu ei

Poate in scoala ta ai posibilitate sa te inscrii la un sport de echipa, care se tine in afara orelor. Este o modalitate prin care poti sa petreci timp cu colegii si in alt mod sau in alt context. Poate fi o ocazie prin care ei sa te cunoasca mai bine, si tu pe ei si sa descoperiti impreuna ca aveti mai multe in comun decat v-ati imaginat.

 

Daca ai intrebari, discuta cu un adult de incredere sau suna la 116111 sau scrie-ne la telefonulcopilului@telefonulcopilului.ro