De ce este importanta natura

Categorie COPII|Mediul inconjurator
|

Natura este peste tot in jurul tau. Ea nu este doar ce iti poti imagina sau stii deja. Este peste tot in lume, chiar daca nu poti sa o vezi sau nu te gandesti la asta. Tot ce vezi, simti, mirosi, auzi in jurul tau face parte din natura: cerul, ploaia, aerul, pamantul, pasarile, animalele, iarba, fructele favorite, chiar si legumele care nu-ti plac.

Fiecare vietuitoare, planta, copac sau element are rolul sau si contribuie la existent vietii pe Pamant, la fel ca atunci cand faci un puzlle.

Albinele polenizeaza plantele pe care le cultivam pentru hrana, copacii fructiferi, florile. Fara ajutorul lor nu s-ar putea face fructe, legume si seminte necesare pentru hrana noastra. Pe langa asta ele produc miere si alte produse, care sunt sursa de hrana, sunt folosite la prepararea medicamentelor si nu numai.

Chiar si vietuitoarele la care nu te astepti au un rol important, cum ar fi ramele. Pe langa faptul ca reprezinta o sursa de hrana pentru pasari, ele ajuta pamantul sa fie fertil, gropile pe care le fac ajuta solul sa fie aerisit, apa de ploaie sa se scurge mai bine si sa ajune la radacinile plantelor. Mai mult, ele secreta niste substante, numite enzime care sunt surse importante de hrana pentru toate plantele.

Campurile si pasunile sunt pline cu plante medicinale si flori, care ofera hrana albinelelor si le ajuta sa traiasca dar ne sunt utile si noua. Ceaiurile pe care le cumperi de la magazin sunt din plante care cresc in natura.

Padurile sunt sursa noastra principal de oxigen. Ele absorb dioxidul de carbon din aer si elibereaza oxigenul, fara de care viata nu ar putea exista. Tot padurile si copacii, in general, regleaza temeperatura din aer.

Ai observat ca este mai racoare cand stai sub un copac sau mergi in padure, vara, cand este foarte cald?

Radacinile copacilor sunt foarte puternice si impiedica pamantul si pietrele de pe munti sa alunece. Padurile ofera adapost animalelor si pasarilor, este mediul ideal pentru dezvoltarea ciupercilor sau a fructelor de padure.

Marile si oceanele sunt la fel de importante pentru ca si ele ajuta la reglarea temperaturii Pamanului. Din ele se evapora apa, care mai apoi, se transforma in ploaie. Adapostesc miliarde de vietuitoare, de la pesti colorati, pe care ii vezi doar in acvarii, pana la pesti comestibili, cum ar fi tonul.

Natura este un loc fascinant si inepuizabil de explorare, descoperire, cunoastere si de joaca. Aerul curat, culorile pe care le are ajuta creierul si corpul, in general, sa se relaxeze si sa se incarce cu energie. Se spune ca natura este un doctor bun si chiar sunt medici care recomanda sa petreci timp in natura. Soarele ajuta corpul sa produca vitamin D, te poate ajuta sa te simti mai bine.

Natura este unica noastra sursa de hrana. Toate alimentele pe care le cumperi de la magazine sunt facute din ingrediente pe care le luam din natura.

Sunt atat de multe lucuri importante de spus despre natura! Dar cel mai important lucru este ca fara ea nu putem sa traim. Si cu cat o distrugem mai mult, cu atat ne faca mai mult rau noua.

 

Daca ai intrebari, discuta cu un adult de incredere sau suna la 116111 sau scrie-ne la telefonulcopilului@telefonulcopilului.ro