Statul cocosat, schiopatatul sau mersul pe varfuri au, in majoritatea cazurilor, explicatii medicale, dar pot fi si situatii in care aceste cauze sa fie de ordin psihologic, precum ar fi durerea sau oboseala.
Somatizarile posturale la copii reprezinta anumite defecte medicale, printre care aparitia unor dureri sau dificultati la nivelul respiratiei; starea generala de slabiciune.
In majoritatea cazurilor, durerea este cel mai des intalnit simptom, insa gandurile excesive si grijile care intervin sunt cele care cu adevarat ingreuneaza buna functionare a organismului si mentin impresia de boala.
Emotii care cauzeaza somatizarea posturala:
– FRICA pentru ceva ce exista pentru o problema pe care o poti avea sau imagina. Aceasta se poate manifesta in intregul organism, in cazul persoanelor care sunt vulnerabile, care incearca sa implineasca asteptarile celor din jur. Copiii care se afla in această situatie simt in mod constant teama si presiune, fiind incapabili sa spuna ceea ce gandesc. Frica se poate manifesta in organism prin anumite afectiuni la nivelul gatului, in zona lombara sau la nivelul stomacului.
– Incapacitatea de a ierta sau de a trece peste umilinta, rusine, furie este in acelasi timp si un factor ce poate duce la aparitia unor afectiuni la nivelul organismului. Din cauza energiilor negative pe care le asimilezi in aceasta situatie, iti poti slabi sistemul imunitar, provocand anumite probleme la nivelul inimii.
– FURIA apare din cauza unei frici ascunse sau din cauza lipsei de control si putere in relatia cu ceilalti, si astfel copilul poate dezvolta anumite afectiuni serioase. Furia si rusinea pot determina afectiuni somatice la nivelul capului, picioarelor, dar si anumite anomalii la nivelul stomacului.
– Presiunea pe care copiii o resimt ca nu implinesc asteptarile parintilor. Este o povara emotionala foarte mare, o sursa de suferinta profunda si constanta.
– Lipsa increderii in fortele proprii la copii poate duce la anumite somatizari corporale pe care majoritatea le cred rezultatul unei afectiuni medicale. Nesiguranta se poate manifesta fizic la nivelul coloanei vertebrale, umerilor si gatului, dar si la nivelul stomacului. Judecata celorlalti te poate afecta la nivelul pielii, coloanei vertebrale sau la nivelul picioarelor si asa apare mersul pe varfuri.
Somatizarile posturale nu au nevoie de un tratament medicamentos, ci trebuie sa inveti cum sa iti gestionezi emotiile, in special pe cele negative.
Echilibrul mental te poate ajuta sa traiesti frumos si sa eviti anumite probleme posturale ce pot aparea in timp.
Copiii trebuie sa fie constienti de faptul ca o minte sanatoasa poate sustine un corp sanatos.
Puteti sa solicitati sprijinul nostru, scriindu-ne pe telefonulcopilului@telefonulcopilului.ro sau sunand la 116 111.