De ce trebuie sa invatam conceptul de sustenabilitate

Categorie COPII|Mediul inconjurator
|

Traim astazi intr-o lume in care nevoile ne sunt in majoritate acoperite de resursele disponibile. Dar acest lucru se poate schimba, pe masura ce continuam sa consumam aceste resurse. Prin urmare, in ultimii ani am inceput sa discutam din ce in ce mai des despre un concept nou: sustenabilitate.

Ce este sustenabilitatea?

Definitia oficiala este urmatoarea: „Calitate a unei activități antropice de a se desfășura fără a epuiza resursele disponibile și fără a distruge mediul, deci fără a compromite posibilitățile de satisfacere a nevoilor generațiilor următoare.”

In principiu, orice facem in casa noastra sau in mediu poate avea o abordare sustenabila. De exemplu: sa folosim doar atata apa cat avem nevoie – sa nu lasam robinetul pornit degeaba; sa mergem pe jos atunci cand putem, evitand mijloacele de transport care consuma resurse si polueaza; sa nu cadem in plasa cumparaturilor de tip „fast fashion” – haine de calitate scazuta, care se strica usor si care atrag alte cumparaturi.

La ce domenii se aplica sustenabilitatea

Desi putem crede ca efortul nostru individual nu conteaza, realitatea ne-a aratat ca fiecare dintre noi isi poate juca propriul rol in salvarea planetei si ca efortul colectiv poate duce la rezultate extraordinare.

Iata cateva dintre sectoarele afectate de om:

Biodiversitatea

Fara sa ne dam seama uneori, viata noastra depinde de un echilibru intre toate formele de viata de pe planeta – de la albinele care polenizeaza florile pana la pasarile care elimina paraziti de toate marimile.

Supra-popularea

Cu cat populatia planetei creste, cu atat mai multe persoane vor utiliza resursele.

Gunoiul

Fiecare dintre noi produce cantitati enorme de gunoi. Si putem fiecare lua in considerare efectul pe care il avem asupra planetei atunci cand decidem sa reutilizam o punga de plastic sau sa reciclam ceea ce folosim.

Plasticul

Si, pentru ca am mentionat pungile de plastic, este bine de spus ca aceasta este una dintre cele mai mare probleme ale planetei – plasticul. Mediul inconjurator este sufocat de plastic, de la paduri pana la oceane, iar acest material poate fi, de foarte multe ori, reciclat. Trebuie doar sa facem acest lucru!

Consumul de energie

Un mijloc de transport personal sau in comun este intotdeauna mai comod decat mersul pe jos. Insa rezultatul este cumplit pentru mediul inconjurator: poluare, aglomeratie, consum de reurse. Asa ca, acolo unde se poate, de ce sa nu recurgem la sanatosul mers pe jos?

Taierea padurilor

Padurile reprezinta plamanii planetei – plantele si copacii transforma dioxidul de carbon in oxigenul de care avem nevoie pentru a supravietui. Pentru hartia pe care o folosim noi zilnic sunt taiati milioane de copaci in fiecare an. Asa ca ia in considerare acest lucru atunci cand decizi de ce resurse ai nevoie zilnic.

Asa cum am spus, fiecare dintre noi poate face ceva pentru a ajuta mediul. Nu trebuie decat sa ne dorim acest lucru. Cu un mic efort se pot face lucruri mari!

Daca ai intrebari sau nelamuriri, nu ezita sa discuti cu un adult de incredere – parinti sau alti membri ai familiei, profesori, doctori sau scrie-ne la telefonulcopilului@telefonulcopilului.ro sau suna-ne la 116111.