Validarea presupune a exprima înțelegerea și acceptarea experienței interne a altei persoane, oricare ar fi aceasta. Autovalidarea înseamnă acceptarea propriei experiențe interne, a gândurilor și a sentimentelor tale.
Autovalidarea se poate manifesta prin:
- autoîncurajare și automotivare
- recunoașterea punctelor tale forte, a succeselor, a progresului și a efortului tău
- observând și acceptând sentimentele proprii
- prioritizarea nevoilor
- cuvinte pozitie adresate propriei persoane
- acceptarea limitărilor, defectelor și greșelilor proprii
Adesea ne uităm la cei din jur pentru a ne asigura că suntem pe drumul potrivit și că suntem suficient de buni, dar prea mulți oameni se bazează pe validarea externă a celorlalți pentru a se simți bine cu ei înșiși. Din păcate, acest lucru se poate transforma într-o dependență, în care oamenii caută în mod constant validarea externă de la alții.
Deși este minunat ca cei din jurul tău să își exprime admirația față de tine, cel mai important este modul în care te percepi pe tine, ce părere ai la modul general în cadrul celei mai semnificative relații…cea cu propriul sine. La urma urmei, este viața ta și doar tu vei putea defini cum arată pentru tine succesul și eșecul, pentru că joci un joc unic pentru tine și unul care nu trebuie să adere la standardele externe stabilite de altcineva.
Tips & tricks pentru autovalidare:
- atunci când ești impulsionat/ă să cauți validare externă, adresează-ți următoarea întrebare: „Ce mi-aș dori ca această persoană să gândească/spună despre mine?”…apoi spune-ți acele lucruri ție, de mai multe ori
- folosește-ți partea matură din tine pentru a avea grijă de copilul din tine, fără a te autojudeca, fii prieten cu tine
- acceptă-ți trăirile cu compasiune, acceptă modul și locul în care ești acum, precum și limitările proprii
- fă-ți o listă a punctelor tale forte – citește-o zilnic pentru a-ți crește încrederea în forțele proprii, precum și stima de sine
- dă mai tare volumul vocii pozitive din mintea ta, caută experiențe pozitive în jurul tău
- începe un jurnal al recunoștinței – notează în fiecare zi lucrurile de care ești mândru cu privire la propriul sine
Adesea vedem și ne fixăm asupra părților negative din viața noastră, deoarece creierul nostru este setat să identifice probleme și amenințări. Doar pentru că observăm în primul rând negativul, nu înseamnă că existența noastră este de fapt una negativă.
A avea îndoieli nu înseamnă că îți lipsește încrederea în propria persoană, sau că ești slab/ă. Chiar și cei mai de succes și mai încrezători oameni pe care îi întâlnești sunt predispuși la momente de îndoieli și incertitudine. Nu permite acestor trăiri și gânduri să te paralizeze și continuă să mergi înainte, chiar dacă uneori o faci cu pași mici!
Contact:
Răspundem problemelor copiilor, părinţilor și cadrelor didactice, anonim și confidențial:
- la telefon: 116 111 (fără prefix), gratuit din rețelele Telekom fix, Telekom mobil, Vodafone și Orange, de luni până vineri în intervalul 08.00 – 20.00.
- pe email: telefonulcopilului@telefonulcopilului.ro, 7 zile din 7, 24 de ore din 24.