Probabil ți s-a întâmplat să simți admirație față de anumite celebrități, sportivi…în alte cuvinte să ai un idol. A avea o pasiune (crush) pentru o celebritate este firesc…dar ce se întâmplă atunci când lucrurile scapă de sub control? În cadrul acestui articol vom discuta despre interacțiunea parasocială.
Cum definim relațiile parasociale?
Relațiile parasociale sunt relații unilaterale, în care o persoană (ex: adolescent) extinde energia emoțională, interesul și timpul față de o altă persoană, iar cealaltă persoană, nu cunoaște complet existența celuilalt. Relațiile parasociale se formează cel mai frecvent cu celebritățile, organizațiile (ex: echipele sportive), sau vedetele de televiziune.
Cum funcționează relațiile parasociale?
Acest nivel de admirație este legat de capacitatea unei celebrități de a capta atenția fanilor. Se poate manifesta și sub forma urmăririi (follow) obsesive a unor celebrități pe social media. Relațiile parasociale extind rețeaua socială într-un mod care neagă posibilitatea respingerii.
Probabil ești la curent cu termeni precum: influencer, blogger (ex: de călătorii), vlogger și îi urmărești pe unii dintre ei cu interes. Te-ai gândit vreodată cum și în ce măsură iți influențează alegerile pe care le faci în viața de zi cu zi?
De exemplu, îți pot influența comportamentul de cumpărare. Spre deosebire de celebritățile tradiționale, aceștia par mai accesibili, de încredere și autentici pentru consumatori. Fiind un „prieten” pentru spectatorii lor, ei au puterea de a influența comportamentul acestora.
Adolescenții își petrec mult timp în mediul online, în special ținând cont de contextul actual…de asemenea mass-media este din ce în ce mai prezentă în viețile noastre, sub diverse forme. Este important să fii protejat atât în viața reală, cât și în cea virtuală…dacă simți că nu poți gestiona o interacțiune parasocială, solicită sprijinul unei persoane-suport.
Contact:
Răspundem problemelor copiilor, părinţilor și cadrelor didactice, anonim și confidențial:
- la telefon: 116 111 (fără prefix), gratuit din rețelele Telekom fix, Telekom mobil, Vodafone și Orange, de luni până vineri în intervalul 08.00 – 20.00.
- pe email: telefonulcopilului@telefonulcopilului.ro, 7 zile din 7, 24 de ore din 24.