Despre self-harm si ce a ajutat-o pe Ema sa nu isi mai faca rau

Categorie COPII|Viata ta
|

„Sper sa nu va faceti o imagine rea despre mine dar… eu ma tai. Totul a pornit in clasa a 7-a, acum sunt in clasa a 8-a. As vrea sa ma opresc dar nu stiu cum. Va rog, ajutati-ma. Nu am cu cine sa vorbesc si din acest motiv am apleat la dumneavoastra … parintii mei nu stiu despre asta.”

(Caz preluat si consiliat la Telefonul Copilului. Caz editat pentru pastrarea confidentialitatii.)

Ema este unul dintre adolescentii care ne scriu zilnic. La inceput a fost mai timda, iar noi am fost alaturi de ea si a capatat incredere. Astfel, ne-a marturisit ca mama sa are un loc de munca in alta tara, ea a ramas cu tatal, pe care il vede doar seara. Ema se simtea abandonata.

Pe parcursul consilierii, impreuna cu ea am gasit metodele potrivite ei pentru a se opri din isi face rau. Un alt pas a fost cel prin care sa gaseasca alte activitati care sa o ajute sa treaca mai usor prin situatia sa de viata, sa elibereze emotiile dureroase si sa se poata exprima intr-un mod care sa nu o raneasca. La inceput i-a fost dificil, noi am fost alaturi de ea, am incurajat-o si am sustinut-o, ea nu a renuntat si totul a devenit din ce in ce mai usor.

Ema a trecut printr-o situatie dificila la care nu a stiut cum sa ii faca fata. A crezut ca durerea fizica o poate ajuta. Se simtea mai bine in pe moment, insa emotiile dureroase ii reveneau si voia sa se taie din nou chiar daca stia ca este periculos.

Taiatul (self-harm) la fel ca si atunci când iti produci arsuri, te lovesti, te zgârii sau te intepi intentionat sau ai rani pe care nu le lasi sa se vindece in mod intentionat sunt intelese ca fiind metode de a trece mai usor printr-o situatie foarte stresanta sau care te face sa suferi. Poti sa simti tristete, vinovatie, furie, ca nu te mai suporti sau ai o senzatie de gol interior. Si poti sa crezi ca este singurul mod care iti da senzatia ca te elibereaza, te face sa simti ca detii controlul, te auto-pedepsesti sau te face sa simti ceva, in loc de a nu simti nimic.

Este important sa stii ca exista si alte metode care te pot ajua, asa cum au ajutat-o pe Ema. Un prim pas este sa vorbesti despre asta cu un adult de incredere. Pot fi parintii, o ruda, un profesor, psihologul de la scoala sau poti sa ne scrii pe telefonulcopilului@telefonulcopilului.ro sau sa suni la 116 111, unde poti primi intelegerea si sprijnul de care ai nevoie. Sa discuti despre emotiile si durerea pe care le simti, te poate ajuta sa te simti mai bine si sa le definesti mai bine. In functie de asta, sunt metode la care poti apela in loc de self-harm:

  • Te pot ajuta sa te eliberezi de durere: pictatul, desenatul, sa ai un jurnal, sa scrii poezii sau pur si simplu despre ceea ce simti, sa asculti muzica;
  • Te poate ajuta sa te simti mai linistit: sa faci un dus sau o baie, sa plimbi câinele, sa te infasori intr-o patura, sa iti masezi gâtul, mâinile si piciorele, sa asculti muzica linistitoare;
  • Când te simti gol pe interior, te poate ajuta: sa suni un prieten cu care sa vorbesti despre cu totul alt subiect, sa faci un dus rece, sa mesteci ceva mentolat, sa scrii sau sa suni la Telefonul Copilului;
  • Când simti furie te poate ajuta: sa faci miscare (alergat, sa dansezi, sa sari coarda, sa lovesti cu pumnii intr-o perna), sa tipi intr-o perna, sa te joci cu o minge anti-stress, sa rupi hartie sau ziare.