Copiii sunt mult mai puțin expuși comparativ cu persoanele în vârstă la noul coronavirus, însă aceștia trebuie să învețe să se spele de mâini și să își sufle nasul în șervetele ori batistă pentru a se apara și de alte tipuri de boli precum gripa sezonieră sau hepatita, ne-a declarat Conf. Univ. Dr. Gheorghe Jugulete, medic primar șef de secție “Pediatrie” în cadrul Institutului Național de Boli Infecțioase „Prof. Dr. Matei Balș”.
Ce ar trebui să facă părinții pentru a-i proteja pe copii de noul coronavirus, dar și de gripa sezoniera?
Este foarte simplu. Precum în orice boală respiratorie, în orice viroză, nu doar pentru gripă sau această boală, virusul se transmite prin contact direct și prin picături nazofaringiene.
Este foarte important și toata lumea spune despre spălatul pe mâini. Copiii sunt copii. Tușesc, secrețiile ajung pe jucării, pe suprafețe, ei pun apoi mâna, nu își controlează mișcările, nu sunt conștienți de ce fac, au uneori mișcări haotice pentru că sunt în lumea lor, se joacă, sunt atenți unul la altul. Iar, apoi pun mâna la gură, la nas, pun mâna în nas, unii își duc mâna în gură, mai au suzete sau îsi sug sugetul. Riscurile să se autoinfecteze sunt nenumărate. Este foarte importantă igiena din jurul nostru și igiena individuală: mânuțe, nas, gât, să fie curați. Să nu fim purtători de streptococi la virusurile gripale. La visurile gripale și alte virusuri iți dai seama când apar pentru că sunt simptomatice și atunci trebuie scoși din colectivitate.
Prima regulă pentru părinți este să țină copiii acasă când sunt bolnavi, să meargă la medicul de familie și să vadă care sunt problemele și să nu reintroducă copiii în colectivitate, decât dacă sunt sănătoși și cu aviz de la medicul de familie.
Care sunt cele mai expuse categorii de vârste în cazul noului coronavirus, dar și în cazul gripei sezoniere?
La orice boală virală, chiar și când vorbim de gripa A, B sau acest nou coronavirus, normal că vârstele extreme sunt cele mai expuse. Dar, ce este nou la acest coronavirus este că sunt mai puțin afectați copiii decât la gripa sezoniera, care poate da forme severe chiar și bebelușilor. Nu am citit și nu am văzut cazuri grave de coronavirus la copii. Afectează în mod special bătrânii și persoanele cu multe comorbidități, cu boli cardiace, renale, cu diabet, cu multe, multe comorbidități. Când imunitatea este scăzută și organismul este imunodeprimat, se poate ajunge la forme severe și deces.
Care este explicația pentru care copiii sunt mai puțin expuși la noul coronavirus?
Există niste supoziții conform cărora imunitatea copilului, care este în curs de formare în primii ani de viață, este solidă. Mai mult, copiii fac multe vaccinuri în primii ani, iar imunitatea lor este și încrucișată de multe virusuri. Astfel, imunitatea este mult mai buna în primii ani de viață comparativ cu vârsta de adult și vârstnic, când imunitatea este cea de memorie, care a trecut și nu mai este atât de solidă. Copiii au o imunitate mult mai buna și genetic răspund mai bine la contactul cu acest virus.
Care sunt simptomele la copii, dar și la adolescenți? În Romania avem un caz confirmat de coronavirus la un adolescent.
Simptomele sunt aceleași la toți: febră, durere de gât, obstrucție nazală, rinoree, tuse. De aici avem două forme: forma de infecție de căi respiratorii superioare – ce este în sfera ORL si cea de cai respiratorii inferioare – în zona pulmonară. Aici intervin probleme cu respirația grea, cu dispnee, cu insuficiență respiratorie, forme de pneumonie.
Care sunt principalele diferențe de simptome între gripa sezonieră și coronavirus?
Gripa sezoniera debutează brusc, cu febră mare, cu frisoane, stare proastă. La cazurile de Corona sunt stări de febra, durere în gât, stare proastă, modificată, dar mai puțin.
La raceală sau gripă, părinții le dau adesea copiilor vitamina C. În cazul coronavirus mai are vreun rol de apărare?
Este un virus, orice metodă indirectă de creștere a imunității, de apărare, fie că îi dai copilului vitamina C sau alte suplimente alimentare ajută minim. Oricum, nu e de neluat în seamă. Dar asta nu înseamnă că rezolvă problema de fond. Ele au rolul lor binecunoscut și este la fel pentru orice viroză. De obicei, cresc imunitatea nespecifică, nu ajută direct împotriva unui virus sau a unei bacterii. În mod indirect, să zicem că “întăresc” așa zisa imunitate care, uneori, este sau nu modificată. Sunt metode prin care ajutăm organismul să se apere împotriva infecțiilor virale, dar nu sunt 100% eficiente și nu rezolvă problema de fond.
Care este rata mortalității la coronavirus?
S-a observat până acum că la Coronavirus mortalitatea este se pare în jur de 3%, puțin peste 3% (n.a 3,4%, conform OMS). Este mare comparativ cu gripa, care de cele mai multe ori rămâne și nediagnosticată, mulți stau acasă. Nu ai cum să compari. Știm cazurile care sunt decedate acum (n.a. 54 la finalul zilei de 6 martie), dar nu știm dacă să le raportam la 60.000 sau șase milioane de persoane. Sunt cazuri pe care nu le avem numărate. Daca la Corona avem o mortalitate aproape exacta în jurul a 3%, la gripa eu zic că este în jur de 1% sau sub 1%. Deci, aproximativ de trei ori mai mare. La coronavirus avem date exacte și raportul se face nominal, sunt date exacte despre câte cazuri sunt, cel puțin în Europa. În China nu stiu exact cum a fost pentru că acolo s-a raportat uneori după anumite criterii.
Pe copii stam foarte bine, adică nu avem mortalitate aproape deloc. Situațiile de deces au fost cazuri extreme cu multe comorbidități, era vorba de copii născuți cu probleme grave, cu malformații cardiace, cu insuficiență cardiacă, cu alte probleme de imunitate. Astfel, s-a întâmplat să fie și câteva cazuri de deces la copii.
Ce ar trebui să știe copiii? Ce să li se zică acasă, la scoală?
Copiii ar trebui să știe că este o boala care se ia foarte ușor, ei trebuie învățați să se spele pe mâini, dar nu numai pentru boala asta, ci pentru orice boala, hepatica, gripa, orice boala. Să știe că trebuie să își sufle nasul în batistă sau șervețelul de unică folosință, după care să se spele pe mâini. După ce merge la toaletă să se spele pentru că se poate transmite coronavirus și pe cale fecal-orală, deci la toaletă. Dacă este cineva care a fost înainte la toaletă și nu s-a spălat pe mâini, se răspândește și acolo. Deci, spălatul pe mâini este principala metoda de protecție. Apoi igiena mucoaselor nazo-faringiene este foarte importantă.
Sunt părinți cărora le este teamă să mai trimită copiii la scoală sau grădiniță. Ce mesaj aveți pentru ei?
Dacă sunt sănătoși, copiii trebuie să meargă în continuare în colectivitate, dar este foarte important că acea colectivitate să fie sănătoasă. Pentru că aceasta este neliniștea părinților, că ar putea lua ceva din colectivitate. Atât timp cât în grădinița respectivă, în grupa respectiva nu este niciun caz confirmat care se ia aerogen – cum ar fi gripa, cum ar fi un streptococ – pot să își ducă liniștiți copiii sănătoși în colectivitate.
Daca avem cazul unui copil care a avut gripă, a stat peste două săptămâni acasă, dar tot mai tușește. Oamenii sunt foarte speriați acum când văd un copil tușind. Ce facem? Mai trebuie să stea acasă?
Un copil care a stat două săptămâni și jumătate acasă este ultrasuficient, încât să nu mai fie contagios. Există tuse pe perioada acută când copilul este contagios și tusea aceea poate fi cauză de infecții, dar există și tuse reziduală, tuse care nu mai este contagioasă. Faptul ca mai tușește de 2-3 pe zi sau copilul este asmatic sau are bronșită asmatic…tusea aceea se poate prelungi și o lună, două. Acest lucru nu înseamnă că acel copil mai este contagios și nu trebuie introdus în colectivitate. De aceea este foarte important ca la finalul bolii un medic să vadă copilul și să hotărască daca poate fi introdus sau nu în colectivitate.
Vedem adesea oameni cu mască pe stradă. Cine trebuie să poarte masca?
Poartă mască cel care este bolnav și este simptomatic. Daca tușește și îi curge nasul, trebuie să poarte mască. Când cineva este sănătos, șansele sunt mici să-l protejezi. În cazul în care atingi ceva contagios, nu te protejează masca daca la un moment dat te mănâncă nasul și ai pus mâna la nas. Regulile de bază trebuie respectate. Măștile chirurgicale, care se vând pretutindeni, nu te protejează decât într-un grad foarte mic, daca ești sănătos. Deci, nu masca este esențială la un om sănătos. În schimb, masca este foarte importantă la un simptomatic.
Ce le-ați spune părinților care sunt de acord cu Calendarul National de Vaccinare, dar sunt reticenți la vaccinul antigripal?
Ce să le spunem? Le putem arata dovezile: că există mortalitate atât la adulți, cât și la copii, că este o boala gravă, care uneori poate fi prevenită pur și simplu prin vaccin și fără niciun fel de problemă.
Ce ar trebui să facă școlile?
Școlile au luat deja câteva măsuri și sunt foarte concrete: la trei cazuri pozitive au închis clasa și au ținut copiii acasă un anumit timp până au făcut dezinfecție. Ar trebui să îi observe pe cei care sunt simptomatici, să facă un triaj al celor bolnavi și să îi trimită acasă. Cei care au fost bolnavi să se reîntoarcă numai cu aviz epidemiologic că sunt sănătoși. Personalul să fie sănătos pentru că au fost cazuri când învățătoarea era cu gripă. De asemenea, personalul care îngrijește sau face curățenie în clasa respectivă, bucătăresele, toate aceste persoane trebuie și ele investigate.
Aveți un mesaj astfel încât oamenii să nu mai fie atât de speriați de coronavirus?
Este ceva nou, dar nu pare mai grav decât ce am avut până acum. Este adevărat că are mortalitate mai mare, dar cazurile mortale au fost la persoane cu probleme, persoane care oricum puteau avea aceleași probleme și de la o gripă sezonieră. Să avem răbdare, să fim foarte atenți cu cei din jurul nostru, să respectam regulile de igienă și totul va fi bine.
Contact:
Răspundem problemelor copiilor, părinţilor și cadrelor didactice, anonim și confidențial:
- la telefon: 116 111 (fără prefix), gratuit din rețelele Telekom fix, Telekom mobil, Vodafone și Orange, de luni până vineri în intervalul 08.00 – 20.00.
- pe email: telefonulcopilului@telefonulcopilului.ro, 7 zile din 7, 24 de ore din 24.