Indiferent dacă te-ai aflat, sau nu într-o situație care a necesitat intervenția unui specialist, cu siguranță una dintre întrebările principale ar fi: în ce mod diferă o abordare de alta? În cadrul acestui articol vom prezenta pe scurt principiile pe care se bazează Analiza Tranzacțională.
Fondată de Eric Berne, această abordare este concepută pentru a spori eficacitatea comunicării persoanelor: la fel cum putem realiza o tranzacție financiară, TA examinează zilnic tranzacțiile sociale pe care le facem între noi.
Conform acestei teorii, există 4 „poziții de viață” pe care ni le însușim în raport cu ceilalți:
Eu nu sunt OK – Tu ești OK
Când cred că eu nu sunt OK, dar tu ești OK, atunci mă pun într-o poziție inferioară față de tine. Această poziție poate proveni din faptul că am crescut în cadrul unui mediu familial dominat de personalitatea părinților, sau am fost supuși abuzului de tip bullying la școală. Oamenii din această poziție au o stimă de sine deosebit de scăzută și îi vor pune pe alții în fața lor, ca fiind mai importanți.
Eu sunt OK – Tu nu ești OK
Oamenii din această poziție se simt superiori într-un fel sau altul, iar celelalte persoane sunt considerate inferioare. Drept urmare, pot fi disprețuitori și se enervează rapid. Această poziție este o capcană în care cad mulți părinți și alte persoane cu autoritate din jurul tău, întrucât poate fi atractivă o poziție de superioritate.
Eu sunt OK – Tu esti OK
Când mă consider OK și îi încadrez și pe alții ca fiind OK, atunci suntem egali. Aceasta este, în multe privințe, poziția ideală. Aici, persoana se simte confortabil cu alți oameni și cu propria persoană. Sunt încrezători, fericiți și continuă relaționarea cu alți oameni chiar și atunci când există puncte de dezacord.
Eu nu sunt OK – Tu nu ești OK
Aceasta este o poziție relativ rară, dar poate să apară atunci când proiectăm părțile noastre negative asupra altor persoane. Astfel, ne percepem atât pe noi, cât și pe cei din jurul nostru ca fiind răi. Oamenii din această poziție pot deveni agresorii din triunghiul abuzului de tip bullying – agresor, victimă, martor.
Analiza tranzacțională, cunoscută în mod obișnuit sub numele de „TA” pentru adepții săi, este o abordare integrativă a teoriei psihologiei și psihoterapiei. Este descrisă ca fiind integrativă, deoarece are elemente din abordările psihanalitice, umaniste și cognitive.
Așadar, sperăm că vei găsi aceste informații ca fiind utile pentru tine, dacă vei simți vreodată nevoia să începi un demers de dezvoltare personală, consiliere psihologică, sau psihoterapie.
Contact:
Răspundem problemelor copiilor, părinţilor și cadrelor didactice, anonim și confidențial:
- la telefon: 116 111 (fără prefix), gratuit din rețelele Telekom fix, Telekom mobil, Vodafone și Orange, de luni până vineri în intervalul 08.00 – 20.00.
- pe email: telefonulcopilului@telefonulcopilului.ro, 7 zile din 7, 24 de ore din 24.