„Copiii sunt ca cimentul umed. Orice ar cadea asupra lor lasa o urma.” Haim Ginott
Fiecare gand, cuvant, actiune si reactie a noastra este esentiala in construirea fundatiei pentru bunatatea noastra viitoare. Atunci cand invatam inca de la o varsta frageda sa gandim pozitiv, vom avea sanse mult mai mari de a duce vieti fericite, sanatoase si de succes, ca adulti.
Din pacate, stiinta spune ca este firesc ca oamenii sa se bazeze mai mult pe gandurile negative decat pe cele pozitive, iar acest lucru poate fi si mai adevarat pentru copii. Nu ne este niciodata usor sa fim acaparati de sentimente si emotii negative precum indoiala de sine, tristete sau furie. Negativitatea este, de obicei, determinata de rusine, indoiala si frica, iar acestea produc substante chimice care influenteaza creierul. In cele din urma, modul in care functioneaza creierul influenteaza atitudinea noastra, iar o atitudine negativa poate modela modul in care ne vedem pe noi insine si modul in care vedem lumea din jurul nostru.
Nu exista emotii „rele”. Fiecare emotie si gand joaca un rol valoros in modul in care procesam evenimentele din viata noastra. De exemplu, frica ne protejeza sa nu cadem prada unor situatii periculoase, tristetea ne ajuta sa procesam momentele dificile, etc. Nu putem sa le alungam sau sa le evitam… Mai multe decat atat, cercetarile psihologice ne indica faptul ca evitarea emotionala este una din principalele cauze ale unor probleme psihice. Asadar, este bine sa acceptam faptul ca avem si emotii negative si sa invatam sa le facem fata.
Gandirea pozitiva este o atitudine mentala, adica procesul de creare a gandurilor cu valenta pozitiva care creeaza si transforma energia in realitate. Atunci cand gandim pozitiv, ne asteptam sa fim sanatosi, sa fim fericiti si sa fim inconjurati de rezultate pozitive si fericite in orice situatie. O persoana care are o atitudine pozitiva va avea intotdeauna mai mult succes in viata atat profesional, cat si personal, comparativ cu o persoana care nu poate prelua controlul asupra gandurilor sale. O persoana cu gandire pozitiva are un nivel de stres mai scazut, o sanatate generala mai buna, mai multa incredere in sine, mai multi prieteni, ia decizii mai bune etc.
Iata cateva sugestii privind modul in care puteti aplica gandirea pozitiva:
- Redirectioneaza-ti gandurile catre aspectele pozitive care te inconjoara, atunci cand simti emotii negative precum depresia si anxietatea. De exemplu, poti sa te gandesti la un desen care iti place, la un loc din natura unde te simti cel mai bine, la intamplarile unui personaj curajos dintr-o carte…
- Incepe sa crezi ca vei reusi! Lasa la o parte indoielile…Nimic nu se compara cu increderea in sine care te ajuta sa-ti indeplinesti obiectivele.
- Gandeste-te la faptul ca esecul este doar o oportunitate de a face din nou ceva si a invata din greseala. Uneori, cele mai negative lucruri din viata noastra ne ofera oportunitati pe care poate nu le-am fi vazut altfel.
- Foloste cuvinte pozitive atunci cand vorbesti. Daca spui constant „nu pot”, ai putea sa te convingi singur ca asa este. Inlocuieste cuvintele negative cu unele pozitive: „Voi face tot posibilul sa invat la…”.
- Sarbatoreste succesul tau. Fa un efort si concentreaza-te pe cuvinte care te fac sa te simti puternic, fericit in control asupra vietii tale si NU pe cele care sugereaza esec si incompetenta.
- Practica afirmatii pozitive. Acesta este unul din exercitiile gandirii pozitive. Poti incepe sa repeti o fraza de tipul „Merit sa fiu iubit / fericit”. Repetand constant fraze pozitive despre tine, vei incepe sa crezi in ele, iar creierul tau va modela atitutidinile si apoi comportamentele in asa fel incat sa respecte noul tipar de gandire.
- Fa-ti prieteni care au o gandire pozitiva. Fie ca vrem sau nu, mediul in care ne desfasuram activitatea are o influenta puternica asupra noastra. Asadar, e bine sa te inconjori de oameni pozitivi care te pot ajuta sa te dezvolti.
- Citeste, citeste si iar citeste!!! Un copil care citeste des isi dezvolta multe din aptitudinile intelectuale, precum inteligenta, capacitatea de a rezolva problemele eficient, memorarea etc., isi dezvolta simtul moralei si al valorilor pozitive pentru a fi lideri si adulti sanatosi si puternici.
Daca ai intrebari, discuta cu un adult de incredere sau suna la 116111 sau scrie-ne la telefonulcopilului@telefonulcopilului.ro