Grounding. Tehnica 5-4-3-2-1

Categorie COPII|Viata ta
|

Anxietatea este o stare pe care am experimentat-o cei mai mulți dintre noi, cel puțin o dată în viața noastră. Vorbirea în public, examenele, sau diferitele situații conflictuale din familie pot determina chiar și cea mai calmă persoană să se simtă puțin stresată.

Un atac de panică este un val intens de teamă definit prin caracterul său neașteptat și intensitatea debilitantă, imobilizantă. Inima îți bate puternic, simți că nu poți respira și apare o stare de teamă foarte intensă.

Atacurile de panică ne lovesc adesea din senin, fără niciun avertisment și uneori în absența unui factor declanșator clar. Pot apărea chiar și atunci când ești relaxat, sau adormit. Dar vestea bună este că acestea pot fi ținute sub control.

În acest articol vom prezenta o tehnică de grounding, numită 5-4-3-2-1. Tehnicile de grounding sunt strategii de coping care te ajută să te reconectezi cu prezentul și să te scoată dintr-un atac de panică, flashback PTSD, sau disociere.

Iată cum se desfășoară un exercițiu de grounding. Acesta te ajută să te conectezi la realitate, atunci când te duci prea departe în mintea ta. Exercițiul în cinci pași poate fi de mare ajutor în perioadele de anxietate sau de panică, ajutându-te să fii în prezent AICI și ACUM.

Înainte de a începe, acordă atenție respirației. Respirațiile lente, profunde, lungi te pot ajuta să menții un sentiment de calm. După ce îți găsești respirația, parcurge următorii pași (tehnica FIVE 5-4-3-2-1):

5: recunoaște și numește CINCI lucruri pe care le vezi în jurul tău. Ar putea fi un stilou, un spot pe tavan, orice este în împrejurimile tale;

4: recunoaște și numește PATRU obiecte pe care le poți atinge în jurul tău. Ar putea fi părul tău, o pernă sau pământul de sub picioare;

3: recunoaște și numește TREI lucrurile pe care le auzi. Ar putea fi orice sunet extern, concentrează-te asupra lucrurilor pe care le poți auzi în afara corpului tău;

2: recunoaște și numește DOUĂ lucruri pe care le poți mirosi (ex: un parfum);

1: recunoaște și numește UN singur lucru pe care îl poți gusta.

Grounding înseamnă să fii conectat la nivel de energie cu propriul corp, să fii pe deplin conștient de ce se întâmplă în momentul prezent. Asta ar însemna că indiferent de ce se întâmplă în jurul nostru, reușim să ne păstrăm echilibrul emoțional.

 

Contact:

Răspundem problemelor copiilor, părinţilor și cadrelor didactice, anonim și confidențial:

  • la telefon: 116 111 (fără prefix), gratuit din rețelele Telekom fix, Telekom mobil, Vodafone și Orange, de luni până vineri în intervalul 08.00 – 20.00.
  • pe email: telefonulcopilului@telefonulcopilului.ro, 7 zile din 7, 24 de ore din 24.