Importanta micului dejun pentru organism

Categorie COPII|Traieste sanatos
|

Micul dejun este cea mai importanta masa din zi si nu trebuie sarit sub nicio forma. Putem spune ca este principala rezerva de minerale, vitamine si nutrienti de care organismul are nevoie si care va ajuta sa puteti face fata solicitarilor de peste zi. Potrivit studiilor in domeniu, exista o legatura puternica intre un mic dejun adecvat si nivelul de atentie si memorie.

Este recomandat ca micul dejun sa fie luat la cel putin 30 de minute de la trezire, astfel incat organismul sa fie pregatit sa absoarba vitaminele si mineralele continute le alimentele consumate la aceasta masa, iar intre timp va puteti face rutina de dimineata.

Insa, nu numai ora la care se ia micul dejun este importanta, ci si ceea ce se consuma, deoarece trebuie sa va ofere energia necesara tuturor activitatilor zilnice. Conform nutritionistilor, micul dejun trebuie sa ofere intre 20% si 35% din energia zilnica de care organismul are nevoie. De aceea, acesta trebuie sa fie cat mai variat.

Iata cateva dintre alimetele ideale cu care iti poti incepe ziua:
1. Cereale integrale – sunt o sursa ideala de vitamine, acizi grasi omega-3, acid folic, magneziu, potasiu si fibre;
2. Ouale – sunt surse sanatoase de proteine si vitamine necesare pentru organism, printre care si vitamina D;
3. Iaurt – este bogat in calciu si probiotice;
4. Fructele proaspete – acestea sunt bogate in vitamine, antioxidanti si fibre. De asemenea, consumul de fructe ajuta la digestie si protejeaza organismul de mai multe afectiuni. Alege intotdeauna un fruct de sezon!

Cunoastem cu totii zicala romaneasca ”Mananca micul dejun singur, imparte pranzul cu prietenii si daruieste cina dusmanilor tai”.

Un stil de viata sanatos inseamna si o alimetetie sanatoasa. Optati pentru a consuma fructe si legume, evitati alimetele bogate in grasimi, sare si zahar si hidratati-va corect!

Micul dejun este singura masa a zilei care va permite sa mancanti aproape tot ceea ce va doriti, dar asta nu presupune ca trebuie sa alegeti variante nesanatoase. Alimentatia sanatoasa contribuie la prevenirea unor afectiuni, de aceea este indicat sa acordati atentie sporita alimentelor pe care le consumati.
De asemenea, nu sariti peste mese, deoarece orice abatere produce modificari la nivelul metabolismului, iar efectele negative incep sa apara in timp. Ati luat micul dejun astazi?

Contact:

Răspundem problemelor copiilor, părinţilor și cadrelor didactice, anonim și confidențial:

  • la telefon: 116 111 (fără prefix), gratuit din rețelele Telekom fix, Telekom mobil, Vodafone și Orange, de luni până vineri în intervalul 08.00 – 20.00.
  • pe email: telefonulcopilului@telefonulcopilului.ro, 7 zile din 7, 24 de ore din 24.