Incalzirea globala pe intelesul copiilor

Categorie COPII|Mediul inconjurator
|

Ati observat faptul ca in ultimii ani verile sunt mai sufocante, ca iarna nu mai ninge atat de mult, ca uneori nu ploua deloc, apoi vin vijelii teribile care distrug tot ce prind in cale? Toate acestea sunt efecte ale incalzirii globale. Aceasta este un fenomen de crestere continua a temperaturilor medii inregistrate ale atmosferei in imediata apropiere a solului, precum si a apei oceanelor.

La nivelul intregii planete, asta inseamna ca ghetarii se topesc, nivelul marii creste, padurile sunt din ce in ce mai goale, iar fauna salbatica se lupta pentru supravietuire. Vinovat partial de aceasta incalzire globala este efectul de sera.

Componenta atmosferei Pamantului ii permite planetei sa pastreze o parte din caldura acumulata de la Soare, altfel am ingheta. Cand pastreaza prea multa se produce efectul de sera pentru ca dioxidul de carbon se transforma intr-o plapuma foarte groasa sub care ne este prea cald. Oamenii de stiinta au inceput sa studieze efectul de sera inca din anul 1824, cand Joseph Fourier a descoperit ca Pamantul ar fi mult mai rece daca nu ar avea atmosfera.

Ce putem face pentru a incetini incalzirea globala?

  • sa nu exageram cu cumparaturile de alimente ca sa aruncam cat mai putina mancare – daca ti-a mai ramas mancare in farfurie si nu mai poti manca, o poti pastra pentru o alta masa; fa-ti o lista de cumparaturi cat mai exacta, aranjeaza alimentele in frigider in functie de perisabilitate (cat de repede se pot altera) si incepe cu cele care se strica cel mai repede;
  • sa folosim becuri economice – desi sunt mai scumpe, au anumite avantaje: consuma putina energie electrica, sunt rezistente si durabile, produc lumina rece;
  • sa reciclam deseurile menajere – asa cum am discutat intr-un articol anterior, anumite materiale pot fi reutilizate (ex: hartia, sticla), important este sa le colectam selectiv…adica sa nu le amestecam atunci cand le aruncam;
  • sa economisim apa (ex: cand speli manual vasele, nu lasa apa sa curga in timp ce le clatesti);
  • sa plantam copaci – concentratia de CO2 (dioxid de carbon) din atmosfera trebuie sa fie redusa considerabil;
  • sa ne deplasam mai mult cu bicicleta.

 

In concluzie, fiecare dintre noi poate contribui la incetinirea procesului de incalzire globala, important este sa fim informati corect si sa ne pese de mediul inconjurator!

 

Contact:

Răspundem problemelor copiilor, părinţilor și cadrelor didactice, anonim și confidențial:

  • la telefon: 116 111 (fără prefix), gratuit din rețelele Telekom fix, Telekom mobil, Vodafone și Orange, de luni până vineri în intervalul 08.00 – 20.00.
  • pe email: telefonulcopilului@telefonulcopilului.ro, 7 zile din 7, 24 de ore din 24.