Jocurile copilariei

Categorie COPII|Viata ta
|

Copilaria reprezinta un taram al jocului, al statului afara cu prietenii, al deprinderii unor abilitati si al relaxarii. Este cea mai frumoasa si inocenta perioada din viata noastra, in care ne putem juca, putem explora, invata si cunoaste lumea inconjuratoare.

Jocul aduce o serie de beneficii prin faptul ca ne dezvolta latura autonoma, ne invata cum sa capatam incredere in noi, cum sa devenim independenti si sa descoperim singuri cum se fac anumite lucruri.

Iata cateva dintre jocurile traditionale pe care le puteti juca impreuna cu prietenii:

 1. Mima – se joaca pe echipe. Pentru a se putea juca este nevoie de un pix, o foaie, ceas si buna dispozitie.

Pentru inceput, jucatorii se impart in doua echipe si se va stabili ce echipa mimeaza prima. Apoi, un jucator din aceasta echipa va merge catre jucatorii celeilalte echipe unde i se va spune ce cuvant trebuie sa mimeze, iar cuvantul va fi scris pe hartie pentru a se putea verifica la sfarsit.

Dupa ce a aflat cuvantul care trebuie mimat, jucatorul revine in fata echipei sale si incearca sa mimeze cat mai bine cuvantul pentru ca acestia sa il poata descoperi.

In timpul mimei este permis a arata catre diverse obiecte, insa cel care mimeaza nu are voie sa spuna niciun cuvant.

Pentru a ghici cuvantul, jucatorii au la dispozitie un timp limitat, iar daca nu reusesc sa ghiceasca in timpul alocat, un alt jucator din echipa va merge sa afle un nou cuvant pe care trebuie sa-l mimeze. Daca reusesc sa descopere cuvantul in timp util, echipele isi vor inversa rolurile.

2. Tara, tara, vrem ostasi! – se joaca pe echipe. Este nevoie de minim 2 jucatori pentru fiecare echipa, insa cu cat sunt mai multi participanti la joc, cu atat este mai placut.

Jucatorii fiecarei echipe se tin de mana pentru a forma doua randuri, fata in fata. Una din cele doua echipe striga „Tara, tara, vrem ostasi!”, iar cealalta echipa raspunde „Pe cine?”. In acel moment prima echipa va alege un jucator din echipa a doua „Pe….”.

Ulterior, jucatorul ales trebuie sa alerge si sa incerce sa sparga lantul de maini format de prima echipa. Daca reuseste sa rupa lantul inseamna ca s-a salvat si revine la echipa lui. Daca nu reuseste sa sparga lantul, va trece la echipa care l-a chemat. Echipa in care ramane numai un jucator a pierdut jocul.

 3. Telefonul fara fir – se joaca cu cel putin 3 jucatori, insa cu cat numarul jucatorilor este mai mare, cu atat jocul este mai distractiv.

La acest joc participantii se aseaza in linie sau in cerc. Apoi, primul jucator se gandeste la un cuvant pe care il va sopti la ureche jucatorului alaturat. Acesta, la randul sau, ii va sopti la ureche urmatorului jucator cuvantul pe care l-a auzit. Cand se ajunge la ultimul jucator, acesta trebuie sa spuna cu voce tare cuvantul pe care l-a auzit.

La acest joc nu sunt castigatori, se joaca doar de amuzament pentru ca in majoritatea cazurilor se pleaca de la un cuvant si se ajunge la un cu totul alt cuvant.

 4. Ratele si vanatorii – pentru acest joc este nevoie de minim 4 jucatori si o minge. Este nevoie ca doi jucatori sa fie vanatori, iar restul sunt rate. Vanatorii trebuie sa stea la cativa metri distanta intre ei, iar ratele la mijloc. Acestia au rolul de a vana ratele cu mingea. Atunci cand o rata este atinsa de minge, aceasta iese din joc. Ultima rata ramasa trebuie atinsa cu mingea de vanatori din maxim atatea incercari cati ani are. Jocul se sfarseste atunci cand toate ratele au fost atinse cu mingea.

 5. Tarile – se joaca cu minim 3 jucatori si o minge. Fiecare jucator isi alege numele unei tari cu care vrea sa joace. Apoi, se va desena un cerc in care vor fi impartite zone egale pentru fiecare tara. Dupa ce fiecare jucator se aseaza in zona desemnata tarii alese, jucatorul care incepe jocul va lua mingea in mana si va striga „Sa traga mata de coada si soarecele de urechi tara cu numele de ….”, iar apoi va spune numele unei tari din cele participante la joc si va arunca mingea in sus.

Jucatorul care si-a auzit numele tarii strigat trebuie sa prinda mingea cat mai repede, iar restul jucatorilor sa fuga cat mai departe de el. Dupa ce prinde mingea, jucatorul trebuie sa o aduca in cerc si sa strige „STOP”, moment in care ceilati jucatori nu mai au voie sa se miste.

Cel care are mingea alege un jucator pe care incearca sa-l nimereasca cu mingea si are voie sa faca trei pasi in directia lui. Daca reuseste sa-l atinga cu mingea, are dreptul ca ia o parte din tara celui atins. Daca nu reuseste, cel care nu a fost nimerit cu mingea va lua o parte din tara celui care a  aruncat dupa el.

Jocul este reluat, iar cel care arunca cu mingea este jucatorul a carei tara a fost strigata ultima data. Daca acesta nu mai este in joc, mingea va fi aruncata de ultimul jucator care a aruncat mingea si este inca in joc.

Un jucator iese din joc atunci cand toata tara i-a fost cucerita, iar ultimul jucator ramas in joc castiga jocul.                  

 

In aceasta perioada in care tehnologia este tot mai prezenta, este evident faptul ca jocurilor traditionale le este din ce in ce mai greu sa concureze cu invazia jocurilor online, insa doar voi hotarati modul in care va petreceti timpul liber. Cand ati jucat ultima data unul dintre aceste jocuri?

Contact:

Răspundem problemelor copiilor, părinţilor și cadrelor didactice, anonim și confidențial:

  • la telefon: 116 111 (fără prefix), gratuit din rețelele Telekom fix, Telekom mobil, Vodafone și Orange, de luni până vineri în intervalul 08.00 – 20.00.
  • pe email: telefonulcopilului@telefonulcopilului.ro, 7 zile din 7, 24 de ore din 24.