JOMO – Joy of missing out

Categorie COPII|Viata ta
|

Despre FOMO (fear of missing out) – acel sentiment de anxietate, regret și teamă care vine o dată cu desfășurarea unui eveniment în absența noastră am discutat în cadrul unui alt articol dedicat copiilor și adolescenților.  Spectrul FOMO variază de la simptome ușoare ale regretului de a refuza o invitație la simptome mai extreme precum nevoia de a spune “da” fiecărei petreceri și fiecărui eveniment social care apare, chiar și atunci când te epuizează.

Frica de a pierde este un fenomen relativ nou, dar este deja înlocuit de o versiune mai modernă și mai sănătoasă a sa: bucuria de a pierde sau JOMO (joy of missing out).

Dacă simți nevoia să spui “da” tuturor invitațiilor, dacă te simți vinovat pentru că alegi să îți petereci weekend-ul liniștit acasă ar putea fi timpul să faci o schimbare. Bucuria de a lipsi este o alternativă sănătoasă la temutul FOMO. Iată ce poți face în schimb:

Bucură-te de timpul liber. Fie că este vorba de o zi stresantă la școală, de relații stresante sau de o viață stresantă în general, cu toții simțim presiunea de a ne ridica la înălțimea așteptărilor. La fel ca în majoritatea lucrurilor care consumă energie, bateria noastră are nevoie de reîncărcare pentru a evita epuizarea și colapsul total. În timp ce adăugarea mai multor lucruri la viața agitată s-ar putea simți ca o „pauză” de la celelalte părți stresante, va crește doar intensitatea și stresul pe care îl resimți deja. În schimb, învață să te bucuri de timpul liber, fără să simți nevoia de a avea o activitate în permanență.

Deconectează-te. Rețelele sociale sunt considerate una dintre principalele cauze ale FOMO și, prin urmare, pentru a profita la maximum de JOMO, este o idee minunată să uiți ce se întâmplă în lume și să te readuci în propria ta lume. Citește o carte, ieși la o plimbare sau pur și simplu odihnește-te pentru o vreme. Deconectarea favorizează resetarea și recalibrarea.

Fii prezent. Bucuria de a pierde poate fi un termen cam înșelător, deoarece face să pară că te retragi din ceva uimitor în schimbul faptului că faci ceva mai puțin interesant sau mai rău, plictisitor. Cu toate acestea, JOMO înseamnă să spui “nu” evenimentelor care nu te interesează cu adevărat și nu aduc valoare în viața ta și să-ți petreci timpul liber relaxându-te, petrecând timp cu cei dragi. Pur și simplu să fii prezent în spațiul tău fizic și mental neîntrerupt este suficient pentru a începe să iubești JOMO.

Cu toate acestea, există o dihotomie important de recunoscut atunci când vine vorba de JOMO. Bucuria de a lipsi funcționează bine atunci când este utilizată corect, mai ales ca antidot al temutului FOMO. Cu toate acestea, JOMO nu înseamnă să refuzi toate invitațiile din partea prietenilor și să devii o persoană antisocială. Înseamnă să alegi locurile, evenimentele și oamenii care înseamnă ceva pentru tine.

Contact:

Răspundem problemelor copiilor, părinţilor și cadrelor didactice, anonim și confidențial:

  • la telefon: 116 111 (fără prefix), gratuit din rețelele Telekom fix, Telekom mobil, Vodafone și Orange, de luni până vineri în intervalul 08.00 – 20.00.
  • pe email: telefonulcopilului@telefonulcopilului.ro, 7 zile din 7, 24 de ore din 24.