Legenda Mărțișorului

Categorie COPII|Viata ta
|

Așa cum știi, mărțișorul reprezintă simbolul sosirii primăverii. Fie că are formă de fluture, floare, sau alte obiecte, mărțișorul este un motiv de bucurie pentru persoana care îl primește.

Conform tradiției populare, șnurul este cel mai important și inițial era oferit de către fete, băieților. Culoarea roșie semnifică dragostea și puterea de sacrificiu, în timp ce albul este asociat cu zăpada, sau ghioceii.

SIMBOL AL PRIMĂVERII, conform arheologilor, mărţişorul datează de peste opt mii de ani, are origini latine şi este denumirea populară a lunii Martie.

Conform vechiului calendar roman, 1 martie era prima zi din an, moment în care se marca „Matronalia” – o sărbătoare consacrată lui Marte, zeul războiului, al forţelor naturii, al primăverii şi al agriculturii.

Una dintre legendele despre mărțișor spune că un zmeu a răpit soarele pentru 3 anotimpuri, până iarna, când un viteaz l-a infruntat pe zmeu și a redat astrul cerului și oamenilor. Din păcate, în luptă a fost rănit, iar sângele s-a scurs pe zăpadă, astfel dând naștere ghioceilor, numiți și vestitorii primăverii.

O altă legendă vorbește despre cum Primăvara se plimba într-o poiană, când a observat un ghiocel cum răsare. A vrut să îl ajute și a îndepărtat zăpada din jur, înfuriind Iarna. Aceasta din urmă a trimis un frig teribil peste ghiocel, care a înghețat. Primăvara a vrut să îi țină de cald cu mâinile, dar s-a rănit la un deget, iar sângele a curs peste floare, trezind-o la viață, astfel Primăvara învingând Iarna.

Conform tradiției, mărțișorul se poartă în piept sau în altă zonă la vedere sau, pur și simplu, se leagă de mână șnurul. Se spune din bătrâni că acesta se poartă până apar primele semne că primvara s-a încheiat, cum ar fi cântecul cucului, înflorirea cireșilor, sau venirea berzelor. Când apar aceste semne, mărțișorul trebuie atârnat de un copac înflorit, pentru a aduce noroc.

La români şi în Republica Moldova există mărţişorul, la bulgari Martenitsa – şnururi sau ciucuri împletiţi, alb-roşii, care simbolizează iubire, sănătate şi fertilitate, în Albania există lidhka – însă aici simbolul este purtat doar de copii – la fel ca în Macedonia.

Dacă în România, amuletele se dăruiesc femeilor, în Moldova primesc cadouri şi bărbaţii, iar în Bulgaria până şi animalele au un şnur alb-roşu.

Contact:

Răspundem problemelor copiilor, părinţilor și cadrelor didactice, anonim și confidențial:

  • la telefon: 116 111 (fără prefix), gratuit din rețelele Telekom fix, Telekom mobil, Vodafone și Orange, de luni până vineri în intervalul 08.00 – 20.00.
  • pe email: telefonulcopilului@telefonulcopilului.ro, 7 zile din 7, 24 de ore din 24.