Iarna, acest anotimp mult asteptat de majoritatea copiilor, inseamna bucurie si veselie. Stim nerabdarea cu care sunt asteptati primii fulgi de zapada pentru a va putea juca in omatul proaspat asternut. Fie ca mergeti la sanius, faceti ingerasi in zapada sau oameni de zapada, bucuria este mare.
Putem spune ca zapada este simbolul iernii. Insa, pe cat de frumosa si fascinanta este, iarna are si multe curiozitati.
Iata cateva lucruri mai putin stiute despre acest anotimp geros:
- Fiecare fulg de zapada are 6 fete.
- Un fulg de nea cade in mod normal cu o viteza de aproape 5 km pe ora.
- Cel mai mare fulg de zapada a cazut in 28 ianuarie 1887 in Fort Keogh, statul Montana. Potrivit Guinnes World Records, acesta a masurat 38 cm in latime si 20 cm in grosime.
- Prima fotografie a unui fulg de zapada a fost realizata in anul 1879 de catre savantul german Johann Heinrich Ludwig Flögel.
- In emisfera Nordica este iarna in lunile decembrie, ianuarie si februarie, iar in emisfera Sudica cele mai reci luni din an sunt iunie, iulie si august.
- Aproximativ 12% din suprafata planetei este acoperita cu gheata si zapada.
- Zapada pare alba pentru ca este formata din numeroase cristale de gheata adunate la un loc. Aceste cristale reflecta si refracta lumina soarelui, iar „culoarea” alba este provocata de lumina refractata in cristale. Albul este combinatia tuturor nuantelor vizibile pe spectru. In realitate, fiecare cristal de gheata este translucid.
- Fiecare fulg de zapada contine, in medie, 180 de miliarde de molecule de apa .
- Cea mai scazuta temperatura inregistata pana acum a fost de -89,2 grade Celsius. Aceasta a fost inregistrata in 1983, in Antarctica.
- Iarna este mai blanda in emisfera sudica, datorita faptului ca exista mai mult larg maritim si mai putin pamant decat in emisfera nordica.
- In functie de anotimp, unele animale isi schimba culoare blanii in alb. De exemplu, vulpea polara, iepurele artic, hermina isi schimba culoarea blanii in alb pe perioada iernii pentru a se putea camufla in zapada.
- Teama patologica de zapada se numeste chionofobie.
- In Noua Zeelanda exista o insecta, numita Weta, care ingheata cand temperaturile scad si revine la viata cand temperaturile cresc.
- Prunul chinezesc se afla printre putinele plante care au perioada de inflorire pe timp de iarna.
Iarna este un anotimp cu adevarat spectaculos si imprevizibil. De la temperaturi negative, la troiene nesfarsite, de la sanius la cazemate, suntem norocosi ca avem acest anotimp si ca ne putem bucura de el.
Contact:
Răspundem problemelor copiilor, părinţilor și cadrelor didactice, anonim și confidențial:
- la telefon: 116 111 (fără prefix), gratuit din rețelele Telekom fix, Telekom mobil, Vodafone și Orange, de luni până vineri în intervalul 08.00 – 20.00.
- pe email: telefonulcopilului@telefonulcopilului.ro, 7 zile din 7, 24 de ore din 24.