Și-a dat seama în clasa a X-a că vrea să devină arhitect, o meserie în care este foarte dificil să ajungi să ai succes. Motivele pentru care poți renunța sunt foarte multe și adesea justificate. Însă succesul înseamnă mai putin decat fericirea pentru Marius Neagoie, fondatorul Atelier și Fabricate, două business-uri în domeniul arhitecturii, designului și productiei.
Cine este Marius Neagoie? Vorbește-mi despre familia din care provii, despre ce îți plăcea în copilărie și poate te-a ajutat în alegerea unei cariere, despre cum ai decis să devii arhitect.
Am 35 de ani, sunt din Brașov și provin dintr-o familie de antreprenori care au creat un business de magazine de construcții, produse din lemn.
Pasiunea pentru arhitectură a început în clasa a X-a când aveam mai mulți prieteni care lucrau în arhitectură și fratele unuia dintre ei ne-a introdus în lumea aceasta, ne-a arătat ce programe de proiectare folosea. La fel, ce învăța la școală ne arăta și nouă când venea de la facultate, de la București. Aveam și calculator acasă și așa am avut ocazia să lucrez în acele softuri de proiectare. Când am văzut cât este de frumos sâ poți proiecta și că tot ce desenezi în calculator poate să devină realitate, mi-am dat seama că asta vreau să fac. Așa am prins gustul arhitecturii. M-a fascinat posibilitatea de a da concretețe unei idei, de a pune gândurile în digital, de a desena o casă în calculator, de a o printa pe hârtie și de a o construi pe teren.
Apoi, m-am apucat de pregătire pentru admiterea la facultate. Părinții aveau niște prieteni arhitecți cu care m-am pregătit, dar în familie nu aveam pe nimeni în domeniu. Mama și tata s-au bucurat când au aflat că vreau să dau la arhitectură, mi-au spus “Bravo” și m-au susținut cât au putut. Eu nu fac parte dintr-o familie în care părinții să fi pretins să fac un anumit lucru, să aleg o anumită facultate.
Practic, au fost trei factori care au contat: pasiunea, anturajul bun de prieteni și un calculator.
Care a fost parcursul tău în carieră?
Lucrez de peste 15 ani, iar până acum am făcut proiectare de arhitectură, design interior, ilustrație de arhitectură, design de produs și producție.
Am început să muncesc la finalul primului an de facultate când am plecat la Ploiești pentru că acolo lucra un arhitect care era prieten cu un prieten de-al meu. Toată vara am stat acolo ca să îi ajut și să mai învăț cum să folosesc softurile de proiectare. Astăzi volumul de lucru este foarte mare și ceea ce îți oferă calculatorul este viteză mare. Practic, ce înainte se desena manual, noi facem astăzi cu calculatoarele. În primii ani la școală m-am chinuit puțin pentru că eu învățasem din liceu să folosesc aceste softuri, iar profesorii nu te lăsau cu ele. Abia din anul al treilea ne-au lăsat, dar și atunci cu restricții.
Apoi, în 2008, când eram în anul al patrulea de facultate, am câștigat un concurs și am plecat în Olanda pentru un job de arhitectură în Amsterdam. Era total diferit ce făceau ei acolo. Am învățat că un proiect de arhitectură înseamnă mult mai mulți oameni decât numărul cu care eram noi obișnuiți în țară. Acolo lucrau cinci arhitecți la un proiect la care în România erau implicați doar doi oameni. Erau împărțiți foarte bine pe ce aveau de făcut, fiecare era specializat pe un anumit lucru din proiect. Însă erau și foarte uniți, mâncau împreună. La prânz făceam o masa mare în atelier și mâncam toți acolo ceea ce ajuta foarte mult relația dintre colegi.
Am stat un an în Amsterdam. Ei au deschis un birou în București, iar eu am venit la biroul din România. Am mai stat însă doar jumătate de an la ei după ce m-am întors.
Din 2010 sunt pe cont propriu, de atunci mi-am făcut singur traseul. Am deschis în 2010 biroul de arhitectură Atelier, iar în 2018 am fondat Fabricate, un studio de design și creare de prototipuri. Mai exact, la Fabricate construim, producem ceea ce desenăm.
Ideea de Fabricate a apărut după ce mi-am dat seama că eu desenam mobilierul, totul era personalizat pentru client, dar nu puteai să îți cumperi nimic din ce cream. Trebuia mereu să găsim un producător pentru diferite corpuri de mobilier. Și până să apară Fabricate am stat aproximativ doi- trei ani prin diferite ateliere astfel încât să obținem ce desenam pe planșă. În acei ani am văzut ce înseamnă partea de producție și așa am decis să îmi fac propriul atelier. Și astfel să oferim clienților o soluție de la A la Z, de la proiectare până la livrare acasă. Și m-am gândit că decât să fie un alt atelier de mobilier din București mai bine să-i dau o latură tehnologică. Practic, este un atelier în care poți să faci prototipuri pe care ai putea sa le duci apoi într-o linie de productie.
Pe scurt, am avut trei etape importante în carieră: etapa academică- de formare în facultate; o etapă în care am explorat și am încercat să învăț de toate de la toți (o etapă în care am stat pe lângă arhitecți experimentați sau am intrat în echipe de proiecte diverse și concursuri de arhitectură), iar ultima etapă este cea de antreprenoriat. De exemplu, anul trecut am accesat pentru Fabricate fonduri prin programul Start-up Nation, iar asta m-a învățat foarte multe despre antreprenoriat.
Dar ce te-a făcut să alegi antreprenoriatul? Ce îți place și ce nu îți place în a fi antreprenor?
Libertatea, faptul că nu depinzi decât de tine, faptul că poți să materializezi ideile, dar și faptul că am știut mereu că sunt capabil. Și îmi plac adrenalina, controlul, demnitatea. Pe de altă parte, nu imi place birocrația. Dar cred că dacă te adaptezi și ești curajos poți accesa fonduri și poși învinge birocrația.
Ce le-ai spune copiilor si tinerilor despre importanța învățatului, a școlii?
Cea mai mare contribuție la succes o are educația continuă. De exemplu, eu am participat anul trecut la Academia Minților Creative, un curs de educație financiară și antreprenorială.
Arhitectura este un domeniu de vocație, este un domeniu în care e greu să intri direct de pe băncile școlii. Este un domeniu în care trebuie să ai mult curaj. Felul în care se lucrează în unele birouri de la noi te poate duce în depresie. Se muncește mult, uneori nu ai satisfacție pentru că nu apuci să vezi în realitate proiectul la care ai lucrat la calculator. La unele proiecte mari poți să lucrezi luni întregi la o scară, trei luni lucrezi doar la o scară. Și atunci dispare magia aceea de început, dispare magia în care te gândești că lucrezi la un concept. Și începi să te gândești că nu prea îți mai place arhitectura, îti spui că tu ai crezut că este altfel.
Pe mine școala și toate contactele din domeniu m-au ajutat foarte mult, fără aceste doua elemente nu reușeam. Am avut colegi care au terminat cu medii de zece, iar acum nu mai proiectează. Contactele cu șantierele, cu muncitorii m-au ajutat enorm. Trebuie să poți să vorbești și cu muncitorul de pe șantier, dar și cu un client foarte mare.
Arhitectura te învață să fii ordonat, îți pune ordine în gândire imediat. Este un domeniu pe care eu îl recomand tuturor. Dacă te atrage, nu te gândi că este greu.
Ai avut vreun moment mai dificil când erai copil sau adolescent? (acasă sau la scoală- bullying, competiție foarte mare) Cum ai trecut peste el?
De mic am avut încredere în mine și cred că dincolo de bullying este despre a crede că nu trebuie să fii cine vor alții să fii. Să crezi că poți fi orice vrei tu să fii. Am în jurul meu mulți prieteni self-made people și multe dovezi că e posibil să fii un om întreg de oriunde ai începe. Mai important decât succesul este să fii un om întreg și fericit cu ceea ce faci.
Cum faci să treci mai ușor peste această perioadă? Este o anumită carte sau activitate pe care o recomanzi copiilor, adulților?
Pentru copii- pentru că am în preajmă unul de zece ani- cred că bricolajul și folositul mâinilor în general are un efect terapeutic important. Pot fi folosite orice materiale din casă. Desigur, noi mai folosim jocuri video sau board games (n.a jocuri de societate precum Monopoly, Activity, Catan). Și poate învățați un lucru nou pe zi.
Adulților cred că le-aș recomanda același lucru. Atunci când se poate să fie alături de copiii lor și nu doar alături, ci pe bune împreună. A rămâne împreună și conectați cu noi înșine, cu mâinile noastre și cu cei din jur este testul prin care va trebui cu toții să trecem.
Contact:
Răspundem problemelor copiilor, părinţilor și cadrelor didactice, anonim și confidențial:
- la telefon: 116 111 (fără prefix), gratuit din rețelele Telekom fix, Telekom mobil, Vodafone și Orange, de luni până vineri în intervalul 08.00 – 20.00.
- pe email: telefonulcopilului@telefonulcopilului.ro, 7 zile din 7, 24 de ore din 24.