Planeta poate trai fara noi. Noi fara ea, nu

Mediul inconjurator
|

Stiai ca sticla este cel mai usor reciclabil material? Creata din nisip, i se poate da viata din nou si din nou, tranformata in noi sticle, noi ferestre, noi posibilitati. Totusi, anual milioane de obiecte din sunt pur si simplu aruncate in mediul inconjurator. Stii cat dureaza sa se descompuna? O eternitate. Sticla nu se va retransforma niciodata in nisip. Va ramane acolo, mii de ani, ca martuie a felului in care oamenii trateaza astazi planeta.

De fapt, sticla nu este singurul material care nu se descompune si, mai mult, afecteaza negativ mediul inconjurator.

Gandeste-te asa: daca ai lasa o sticla in fata casei tale, urmasii tai ar gasi-o tot acolo. Peste mii de ani, cand oamenii viitorului vor invata despre noi cum invatam noi despre faraonii Egiptului si neamuri demult apuse, sticla ar fi tot acolo.

Planeta, insa, nu are resurse limitate. Doar in perioada 2000-2013, padurile au fost reduse cu 70,000 de kilometri patrati (peste 30% din suprafata Romaniei, pentru comparatie) anual. Multi dintre acesti copaci, care ne furnizeaza oxigenul fara de care nu putem trai, au fost taiati pentru a deveni produse de hartie pe care le aruncam cu totii zilnic. Reimpadurirea ar dura sute de ani, si oricum prea putini oameni in lume isi dau interesul sa o realizeze.

Apoi, conform cercetatorilor, e posibil ca pana la 0.1% din numarul total al speciilor care exista pe planeta sa dispara anual. Ti se pare putin? Ei bine, acest 0.1% poate insemna pana la 10.000 de specii. Anual, acestea dispar definitiv din cauza poluarii, a vanatorii etc.

Suntem astazi intr-un punct critic in evolutia planetei noastre. Tu poti face diferenta.

Stiai ca aproape fiecare obiect poate fi reciclat? Tot ce trebuie sa faci este sa separi obiectele de care nu mai ai nevoie si sa le pui pe cele care sunt reciclate local intr-o punga separata. Cinci minute in plus inainte sa duci gunoiul pot insemna ca tu, prietenii tau, copiii si nepotii vostri sa se bucure de o planeta frumoasa si sanatoasa. Si mai mult, te vei bucura de plantele, insectele si animalele planetei si tu, si cei din jur, si cei din viitor.

Dar nu te opri aici: spune-le si parintilor si prietenilor tai despre reciclare. Fiecare dintre noi poate face ceva pentru o planeta curata si sanatoasa. Pentru ca luptam impreuna pentru prezent si viitor.