Paul Alexandru: Avem nevoie de educație pentru a înțelege cine suntem, de ce am făcut ce am făcut sau ce facem ori ce vom face

Categorie COPII|Viitorul tau
|

Există o discuție aprinsă despre rolul mass-media în viața fiecăruia dintre noi, iar una dintre temele cele mai des dezbătute este legată de latura educativă a mass-media. De aceea am stat de vorbă cu Paul Alexandru, unul dintre cei mai activi oameni din social media, care a devenit un agregator uman de știri pe care le transmite mai departe – de la știri de interes general cu subiecte de actualitate, la un newsletter special creat pentru știri pozitive care se transmit săptămânal prin platforma Whatsapp.

Ești unul dintre cele mai active persoane din mediul online care adună știri despre România – oferind informații din mai multe sfere de interes, de la politică la subiecte sociale. Cum ai început acest proiect?

De mai mulți ani am strâns știri, dar o făceam ocazional. S-a întâmplat ca la finalul lui 2017 să repet de câteva ori astfel de rezumate, iar like-urile și share-urile au făcut să pară că e o inițiativă bună, așa că am continuat. Acum, la un nivel mic, de câteva sute de persoane, alimentez dorința de informare politică, economică și socială.

 

Recent, știrile pozitive pe care le colectezi în decursul unei săptămani ajung sub formă de newsletter pe Whatsapp. Cum ți-a venit ideea de știri pozitive promovate astfel?

Ideea a apărut în contradicție cu lista de știri informativ-negative și inițial o făceam duminica. Știam că e important să promovez și faptele bune. Găseam cam 3-4 vești și le postam duminica pe Facebook. Ulterior a apărut trendul „newsletter-ului prin Whatsapp” și am aflat de la Alexandru Negrea cum se pune în practică. A rămas doar să îmi cumpăr cele necesare (o cartelă cu număr și o tabletă) și am început. M-a ajutat și Cristina Ștefan, de la Dilema Veche, care a încurajat inițiativa și a dorit să o preia pentru site-ul publicației. La început aveam mai puțin de 10 subiecte în newsletter, acum nu am mai puțin de 20. Nu e despre mine, cât despre ceilalți. Dacă nu ar exista inițiative pozitive, nu aș avea ce pune acolo.

 

Ai deja o rubrică permanentă în Dilema Veche despre aceste știri pozitive, pe care le găsim la categoria Auzim de bine. Care este feedback-ul cititorilor?

Cristina mi-a transmis că feedback-ul este pozitiv, iar eu nici nu mă îndoiesc că ar fi altfel. Din contră, mereu m-am temut că oamenii ar rămâne cu impresia că totul este foarte bine în jur și că nu ar mai fi nevoie să se implice în nimic.

 

Din experienta ta de agregator de știri de tot felul – oamenii reacționează mai mult la știrile pozitive despre lucrurile extraordinare care se întâmplă în țară sau la cele negative și de tip investigativ, în care sunt prezentate realități dure din România?

E o discuție amplă aici. Îmi amintesc de o dezbatere în online unde pe scurt, din top 5 cele mai virale știri dintr-o zi de luni, deși ni părea normal că așa ar fi, un reportaj de investigație politică se afla pe locul 5. După un campion român la șah, o pildă despre iubire, salvie și un peisaj din Apuseni. Mi-e greu să dau un verdict, dar cred că tendința este ca, acaparați de subiecte negative, să dăm (poate prea) multă importanță subiectelor pozitive. Ba chiar celor irelevante numai din această dorință de a compensa „răul”.

 

Am citit multe reacții în online despre mediul politic în general, foarte multe legate de funcționarea efectivă a instituțiilor statului și a atribuțiilor unor funcționari. Privind reacțiile oamenilor care comentează diverse știri, cum definești tu educația civică?

Este ce scrie și în DEX. Dar cert, educația civică ne-ar aduce cu siguranță responsabilizare. Și mai multă putere de decizie. Și mai multă cunoaștere a drepturilor noastre. Și ale altora. Poate mai puține conflicte între noi, mai puține injurii, mai puțină ură.

 

Povestește-ne o întâmplare fericită din timpul școlii. Cum te-a ajutat în viitor?

Nu cred că am un caz singular, dar îmi amintesc din momentele în care profesorii mă încurajau și priveau în interiorul meu. Și acum cred că cei mici au nevoie de încurajări, de ajutor și de explicații, nu de reproșuri.

 

Ai avut momente dificile în timpul școlii (bullying, stres)? Cum le-ai depășit?

Cu siguranță am avut, dar nu aș putea spune că le-am depășit atunci, ci abia acum. Școala (chiar școlile în general) nu oferă consiliere, iar dacă o fac, aceasta rămâne la nivelul „există” și nu este suficient promovată.

 

De ce este importantă educația?

Am și un răspuns mai amplu aici, există și Ted speeches doar pe tema asta, dar îl voi da pe cel scurt. Avem nevoie de educație pentru a înțelege cine suntem, de ce am făcut ce am făcut sau ce facem ori ce vom face. De la discriminări la reguli rutiere, de la civism la bun simț și empatie. O societate nu se bazează pe reguli cât se bazează pe acțiunile individuale ale fiecărui cetățean.

 

De ce ar trebui să își continue un tânăr din ziua de azi studiile?

De fel, cred în educație perpetuă la fel cum cred că trebuie să citim și după ce am terminat școala sau liceul, când un profesor trăgea de noi să o facem. Cred că fără provocări nu putem deveni mai buni, dar și că putem anticipa provocările, iar acestea ne pot găsi gata pregătiți.

 

Daca ai intrebari, discuta cu un adult de incredere sau suna la 116111 sau scrie-ne la telefonulcopilului@telefonulcopilului.ro