Presiunea grupului in perioada adolescentei

Categorie COPII|Traieste frumos
|

Presiunea grupului, sau presiunea sociala (peer pressure) reprezinta influenta directa a grupului asupra individului.

In adolescenta devine tot mai pregnanta nevoia de acceptare, de apartenenta la grup…ca adolescent, petreci mai mult timp cu prietenii, iar relatia cu familia trece prin anumite transformari, marcate de o distantare in raport cu parintii si o nevoie de independenta. Din punct de vedere fiziologic, cortexul prefrontal si lobii parietali nu s-au maturizat suficient, aspect ce explica tendinta adolescentului de a nu aprecia corect consecintele faptelor sale, de a actiona impulsiv si de a-si asuma riscuri.

In aceasta perioada este posibil sa faci parte din mai multe grupuri (ex: in zona in care locuiesti – prietenii din cartier, la scoala, diverse activitati extrascolare etc.), iar fiecare dintre acestea iti influenteaza personalitatea.

Presiunea grupului face referire la influenta pe care ceilalti membrii o au asupra ta, iar uneori, aceasta influenta poate fi una negativa (ex: unii colegi te indeamna sa absentezi de la ore, sa incerci lucruri noi precum consumul de alcool/tutun).

Cum se manifesta?

Adolescentul poate fi influentat astfel:

-sa adopte acelasi stil vestimentar ca restul grupului;

-schimbarea preferintelor muzicale;

-adoptarea unui comportament de risc, prin incalcarea regulilor;

-implicarea in activitati sexuale riscante;

-consumul de alcool si tutun.

De ce unii copii/adolescenti cedeaza presiunii grupului?

Este posibil sa faci anumite lucruri pe care in mod normal nu le-ai fi facut, din dorinta de a te face placut, pentru a evita un posibil abuz de tip bullying, sau pur si simplu din curiozitate si dorinta de a incerca ceva nou.

Cum spui NU presiunii grupului?

-acorda atentie intuitiei tale, credintelor personale cu privire la notiunea de bine/rau. O stima de sine crescuta te poate ajuta sa ramai ferm in astfel de situatii;

-cauta sa iti faci prieteni cu valori similare cu ale tale, care sa te sprijine si impreuna sa spuneti NU presiunii grupului;

-evita grupurile din care fac parte persoane cu un comportament deviant (ex: consum de alcool/tutun, absenteism repetat, violenta etc);

-daca simti ca nu poti face fata situatiei de unul singur, solicita sprijinul unei persoane adulte de incredere…poate fi vorba despre cineva din familia nucleara/extinsa, un cadru didactic, sau consilier scolar.

Avand in vedere faptul ca suntem intr-o continua dezvoltare a spatiului virtual, este important sa ai grija si in mediul online, unde presiunea grupului este prezenta. Nu uita faptul ca un prieten adevarat nu iti va cere niciodata sa faci ceva ce nu iti doresti.

 

Daca ai intrebari, discuta cu un adult de incredere sau suna la 116111 sau scrie-ne la telefonulcopilului@telefonulcopilului.ro