Primele lectii de educatie financiara incep de la celebra pusculita. Ea este o jucarie-instrument de invatare extrem de importanta din viata copilului, ajutandu-l sa aprecieze valoarea banului. Totodata, o pusculita motiveaza copilul sa economiseasca astfel incat sa isi cumpere singur ceea ce isi doreste. Astfel, copilul devine mai responsabil, va dori sa adune si sa nu mai risipeasca banii pe lucruri pentru satisfactia imediata.
Structura educatiei financiare ar trebui inceputa cand copilu incepe sa vorbeasca in propozitii coerente si poate intelege activitatile parintilor. Discutiile financiare de inceput cuprind referinte la troc, ca mai apoi sa se explice valoarea banilor intr-o maniera creativa. Pe parcurs, se introduc elemente ca economisirea, cheltuirea si conceptul de castig – toate acestea ducand la dezvoltatea si consolidarea unor obisnuite.
Dar cum ii invatam pe copii valoarea efectiva a banilor? In primul rand, specialistii recomanda parintilor sa mearga cu cei mici la cumparaturi si sa-i lase sa descopere si sa calculeze singuri valoarea produselor. Totodata, este important ca in familie sa se discute despre bani si finante, explicand copilului ca banii nu sunt o sursa nelimitata.
De asemenea, o alta lectie de educatie financiara este propriul buget al copilului. Practic, specialistii noteaza ca este foarte important ca cei mici sa si vada fizic banii pentru a fi mai responsabili pentru ei. Parintii ii pot invata pe copii valoarea banilor prin oferirea de activitati in care se pot implica conform cu varsta lor si pentru care sa primeasca bani la schimb.
Din fericire, importanta educatiei financiare timpurii este din ce in ce mai mediatizata, ea ajutand copiii sa devina niste adulti responsabili din punct de vedere financiar. Cel mai mare castig real din invatarea de la varste mici a principiilor financiare este ca cei mici invata sa fie mai cumpatati si echilibrati in cheltuirea banilor, facand diferenta intre nevoi si dorinte. Iar o buna intelegere a intregului circuit financiar il va ajuta in viitor cu siguranta. Astfel, poate dobandi inca de mic valente de antreprenor, asa cum am povestit si in Ghidul micului antreprenor.
Daca ai intrebari, discuta cu un adult de incredere sau suna la 116111 sau scrie-ne la telefonulcopilului@telefonulcopilului.ro