Un procedeu mnemotehnic este un instrument care ne ajută să reținem anumite fapte sau cantități mari de informații. Ele pot veni sub forma unui cântec, rimă, acronim, imagine, frază sau propoziție. Mnemotehnica sau fast memory ne ajută să ne amintim faptele și este deosebit de utilă atunci când ordinea lucrurilor este importantă.
Există câteva tipuri diferite de procedee mnemotehnice:
Imagini și vizualizare. Creierul nostru își amintește imaginile mult mai ușor decât cuvintele sau sunetele, astfel încât transformarea lucrurilor pe care vrei să le reții în imagini mentale poate fi un dispozitiv mnemotehnic extraordinar.
Acronime. Cele mai simple procedee mnemotehnice sunt acronimele, acele serii de iniţiale care prescurtează o denumire.
Exemple celebre de acronime folosite de mnemotehnică sunt:
- SMART – Specific, Măsurabil, Achievable (care poate fi atins), Realist, Timely – referitor la formularea obiectivelor
- ROGVAIV – Roşu, Oranj, Galben, Verde, Albastru, Indigo, Violet – ordinea culorilor în spectrul vizual
- RICAR (Răsfoieşte, Întreabă-te, Citeşte, Aminteşte-ţi, Recapitulează – o foarte cunoscută metodă de învăţare/lectură de cărţi tehnice ce afirmă că pentru a reţine mai bine informaţia, doar a citi nu este suficient)
Principiul care stă la baza acronimelor este cel al asocierii, în sensul că fiecare literă a termenului memorat (ex: ROGVAIV) facilitează amintirea întregului cuvânt. Această metodă funcţionează perfect pentru serii mici de 4-5-6 cuvinte pentru că acronimele se pot crea practic pe loc, în minte.
Rime. Utilizarea acestui procedeu mnemotehnic face adesea chiar și cele mai dificile informații ușor de reținut. Învățăm primele noastre cântece folosind rima pentru a ne ajuta memoria. Agențiile de publicitate au folosit de mult timp slogane (jingles) rimate pentru a se asigura că numele produselor lor rămân în mintea consumatorilor.
De exemplu, iată cum putem învăța să numărăm de la 1 la 10:
Una – două / Hai că plouă!
Trei – patru / Hai la teatru!
Cinci – şase / Spălăm vase!
Şapte – opt / Porumb copt!
Nouă – zece / Apă rece!
Oricine poate apela la mnemotehnică – pur și simplu scrie pe o foaie ce vrei să memorezi și gândește-te ce fel de procedeu te-ar ajuta cel mai bine.
Contact:
Răspundem problemelor copiilor, părinţilor și cadrelor didactice, anonim și confidențial:
- la telefon: 116 111 (fără prefix), gratuit din rețelele Telekom fix, Telekom mobil, Vodafone și Orange, de luni până vineri în intervalul 08.00 – 20.00.
- pe email: telefonulcopilului@telefonulcopilului.ro, 7 zile din 7, 24 de ore din 24.