Pubertatea (10 – 14 ani)

Categorie COPII|Viata ta
|

Semnele pubertatii apar cand creierul declanseaza producerea de hormoni sexuali.

La un moment dat, in general nu inainte de 8 ani la fete si la 9-10 ani la baieti, pubertatea incepe atunci cand o zona a creierului numita hipothalamus incepe sa secrete gonadotropina (GnRH). Cand GnRH trece prin glanda pituitara (o mica glanda de sub creier care produce hormoni ce controleaza alte glande din organism), mai elibereaza doi hormoni ai pubertatii – luteina (LH) si foliculina (FSH).

Pentru majoritatea fetelor, pubertatea incepe in jurul varstei de 11 ani. Pentru baieti pubertatea incepe intre 10 si 14 ani, media de varsta fiind in jurul varstei de 12 ani.

Desi schimbarile fizice urmeaza un tipar previzibil, fiecare copil se dezvolta in propriul ritm. Pubertatea de obicei incepe mai devreme la fete decat la baieti.

La baieti, hormonii trec prin vasele de sange pana ajung la testicule si le dau semnalul de a incepe producerea spermei si a hormonului numit testosteron.

La fete, hormonii ajung la ovare (cele doua organe ovale asezate la dreapta si la stanga uterului) si declanseaza maturizarea ovulelor si producerea hormonului numit estrogen, care pregateste organismul feminin pentru sarcina.

 

Schimbarile majore ale pubertatii

  • Schimbari de dispozitie sunt determinate de dezechilibrul hormonal, si sunt treceri bruste de la veselie la tristete sau de la entuziasm la apatie ce pot fi foarte bulversante pentru copil. De cele mai multe ori te vei simti ciudat in propriul corp si nu vei intelege exact ce se intampla cu tine si mai ales de ce apar toate aceste stari. Stranietatea propriilor trairi te ingrijoreaza, nestiind mereu cum sa te descurci cu aceste emotii coplesitoare. Lipsa de intelegere fata de propria ta persoana se transforma in sentimentul ca nimeni nu te intelege.
  • Indepartarea de parinti. Pentru prima data vei pune la indoiala capacitatea parintilor de a te intelege. Apare o distantare emotionala si o cautare a modelelor in grupul de prieteni. Vei dori sa stii Cine esti tu? Cu ce esti tu diferit de ceilalti? Vei incepe sa iti construiesti propria identitate de sine. Acum stii ca nu esti: un copil, nu esti un adult şi în nici un caz nu esti la fel ca parintii tai. Apare si dorinta de a te considera egal in drepturi cu parintele tau.
  • Nevoia de spatiu este primul pas in construirea identitatii de sine. In acest spatiu vor mai ramane o perioada si aspectele copilaresti (dezordine, jucariile preferate), dar si elemente din noua identitate (postere, haine la moda, calculatorul sau tableta personala). In acest spatiu, te poti gandi la lucrurile care te preocupa, te poti exprima liber iar orice intrare inopinanta a parintilor ti se pare intruziva.
  • Influenta tot mai mare a prietenilor. Te vei apropia de tineri de aceeasi varsta sau putin mai mari ca tine. Dorinta ta cea mai mare va fi sa fi considerat un membru valoros in grupul din care faci parte, chiar daca va fi impotriva valorilor proprii sau a regulilor parintesti.
  • Acum apare interesul pentru sexul opus. Indragostirea este insotita de obicei de o senzatie de nesiguranta si vulnerabilitate, dar si de o dorinta sexuala indefinita. Vei fi preocupat de aspectele tau fizic si ingrijorat de defecte. Vor aparea complexele de inferioritate.
  • Maturizarea sexuala. Baietii se maturizeaza primii si au un statut inalt in grup, fetele intra mai devreme in pubertate si vor fi mai predispuse sa aiba probleme emotionale si de comportament decat cele care se maturizeaza la timp.

Interesul pentru sexualitate. Veti prefera sa te informezi despre acest subiect de la cei de aceeasi varsta cu tine decat sa ai “acea discutie” cu parintii tai.

Daca ai intrebari, discuta cu un adult de incredere sau suna la 116111 sau scrie-ne la telefonulcopilului@telefonulcopilului.ro