Reactii firesti ale organismului – partea a II- a

Categorie COPII|Viata ta
|

Radem, lacrimam sau avem momente cand ni se face pielea de gaina. Acestea sunt tot reactii firesti ale organismului. De ce organismul are aceste reactii? Cand apar si care este rolul acestora? Iata cateva explicatii:

  • Rasul

Rasul este modalitatea de a exprima fericirea. Este practic un sunet vocal pe care o persoana il scoate atunci cand asista la o scena amuzanta, cum ar fi o gluma. Totusi sunt momente in care oamenii rad desi nu sunt fericiti. Anumite persoane reactioneaza astfel cand sunt rusinati sau jenati. Bebelusii rad prima data in jurul varstei de 3 – 4 luni si o fac de multe ori cand sunt surprinsi.

Stiati ca putem rade cu vocea, gatul sau chiar si cu nasul? De asemenea, putem rade si in scris, folosind „ha ha ha”, sau „he he he”, sau „hehe”, iar in mediul online majoritatea exprima rasul folosind acronimul „LOL”, care inseamna Laughing Out Loud („a rade cu voce tare”).

 

  • Lacrimile

Lacrimile fac parte din viata noastra inca de la nastere. Aparitia acestora nu indica de fiecare data un sentiment de tristete si durere. Motivele pentru care plangem sunt mult mai variate, iar unele dintre ele au legatura cu factorii din mediul inconjurator, precum praful, vantul puternic, frigul, etc. Plangem chiar si atunci cand suntem fericiti.

Rolul lacrimilor este acela de a proteja ochii. Acestea sunt produse de glandele lacrimale si au rolul de a curata, lubrifia si dezinfecta globul ocular.

Exista trei tipuri de lacrimi:

1.Bazale – Au ca rolul umezirea ochiului. Aceastea sunt produse constant de glandele lacrimale pentru a proteja si lubrifia ochiul.

2.Reflexe – Apar atunci cand ochiul este iritat de factori externi, ca de exemplu cand taiem ceapa.

3.Emotionale – Apar cand suntem cuprinsi de emotii puternice.

 

  • Pielea de gaina

Pielea de gaina nu este numai o o reactie fiziologica. Poate sa apara la frig, dar si in cazul emotiilor puternice, cum ar fi frica sau placerea.

Fie ca simtim o adiere rece de vant sau auzim un zgomot mai puternic care ne sperie, avem toate sansele sa ni se faca „pielea de gaina”. Ce se intampla atunci cand ni se face pielea de gaina? Ni se contracta muschii de la baza fiecarui fir de par si astfel ni se inflameaza usor pielea, iar parul pare ca se ridica. Acest fenomen fiziologic este numit reflex pilomotor.

Ce credeti? Si animalele experimenteaza aceasta senzatie, doar ca blana lor este prea deasa si este mai dificil sa intrezarim pielea de gaina prin ea.

 

Acum ca am inteles cum se produc anumite reactii in organism, cu siguranta ni se vor parea firesti si nu vom mai fi la fel de surprinsi de aparitia acestora.

 

Contact:

Răspundem problemelor copiilor, părinţilor și cadrelor didactice, anonim și confidențial:

  • la telefon: 116 111 (fără prefix), gratuit din rețelele Telekom fix, Telekom mobil, Vodafone și Orange, de luni până vineri în intervalul 08.00 – 20.00.
  • pe email: telefonulcopilului@telefonulcopilului.ro, 7 zile din 7, 24 de ore din 24.