Cascam, stranutam, sughitam. Corpul uman este complex, reactioneaza ciudat sau chiar reuseste sa ne ia prin surprindere de cele mai multe ori. Pentru a intelege mai usor aceste reactii, iata cateva detalii:
- Cascatul
Cascatul este un act reflex care se manifesta prin deschiderea involuntara a gurii, inhalarea profunda si umplerea plamanilor cu aer. De ce facem acest lucru? Nimeni nu stie sigur, insa exista cateva teorii.
Una dintre teorii spune ca, atunci cand suntem plictisiti sau obositi, nu respiram la fel de profund ca de obicei. Astfel, corpul nostru consuma mai putin oxigen, deoarece respiratia este incetinita. Prin urmare, cascatul ne ajuta sa oxigenam sangele si sa eliberam dioxidul de carbon. Asa ne racorim creierul, prin cascat.
O alta teorie sustine ca, prin cascat, se intind plamanii si tesutul pulmonar si astfel creste ritmul cardiac, iar apoi ne simtim mai treji si revigorati. Cu siguranta cea mai cunoscuta teorie este ca acesta este contagios. De cate ori ai cascat de cand ai inceput sa citesti articolul? Sper ca nu de multe ori!
- Stranutul
Hapciu! Daca tocmai ai stranutat, probabil ceva te irita sau iti gadila interiorul nasului. Prin stranut se curata caile respiratorii, care de obicei reactioneaza prin acest proces la patrunderea unor particule iritante in caile respiratorii. Toti avem in creier o zona care se numeste centru de stranut si care se ocupa de aceasta reactie, atunci cand percepe o iritatie sau un gadilat in interiorul nasului. Fie ca este de la praf, aer rece sau umed, polen, virusi, rinita alergica, corpul reactioneaza prin stranut. Pentru ca prin stranut se elibereaza in aer saliva si picaturi nazale care pot contine agenti patogeni, este indicat sa stranutam acoperind gura si nasul cu o batista si sa ne spalam imediat pe maini.
- Sughitul
Fie ca se intampla dupa masa, in timp de vorbesti sau stand pur si simplu, sughitul este o alta reactie a organismului. Este o contractie involuntara si convulsiva a diafragmei (principalul muschi al respiratiei, care separa cavitatea toracica de cavitatea abdominala), insotita de un sunet caracteristic, scurt si repetat.
De regula, sughitul se opreste de indata ce diafragma se linisteste. Pentru a scurta acest timp, multe persoane recurg la cateva remedii populare impotriva sughitului, remedii pe care probabil le-ati incercat. Iata cateva dintre acestea:
– Tineti-va respiratia si numarati pana la 10;
– Beti repede un pahar de apa;
– Respirati intr-o punga de hartie pentru a creste concentratia de dioxid de carbon din sange;
– Lasati-va luati prin surprindere sau speriati de cineva – este probabil cel mai faimos remediu!
Sughitul nu dureaza mai mult de cateva minute, iar disconfortul dispare de la sine sau cu putin ajutor. Daca nu dispare in cateva ore, puteti solicita opinia unui medic specialist!
Contact:
Răspundem problemelor copiilor, părinţilor și cadrelor didactice, anonim și confidențial:
- la telefon: 116 111 (fără prefix), gratuit din rețelele Telekom fix, Telekom mobil, Vodafone și Orange, de luni până vineri în intervalul 08.00 – 20.00.
- pe email: telefonulcopilului@telefonulcopilului.ro, 7 zile din 7, 24 de ore din 24.