Rolul vitaminelor si al mineralelor

Categorie COPII|Traieste sanatos
|

Perioada adolescentei incepe la momente diferite pentru baieti la 12-13 ani si pentru fete, la 10-11 ani. Necesitatile nutritive si energetice sunt mai mari in aceasta perioada decat oricand in viata, fiind vorba de binecunoscutul puseu de crestere.

Vitaminele si mineralele ajuta la functionarea corespunzatoare a organismului uman.

Vitaminele sunt substante organice (provin de la plante si animale) si sunt incadrate in doua categorii principale: liposolubile si hidrosolubile. Cele liposolubile (vitaminele A, D, E si K) se dizolva in grasime si pot fi depozitate in corp, in timp ce vitaminele hidrosolubile (vitaminele C si complexul de vitamine B) trebuie sa se dizolve in apa inaine de a fi asimilate de corp si prin urmare nu pot fi depozitate de organism.

Mineralele sunt substante anorganice provenite din sol si apa si sunt asimilate de plante sau ingerate de animale. Unele minerale sunt necesare corpului in cantitate mai mare (cum este cazul calciului) pentru a se dezvolta si a se mentine sanatos, in timp ce altele (crom, cupru, iod, fier, seleniu si zinc) sunt denumite microelemente deoarece sunt necesare in cantitate mai mica.

Rolul pe care il detin vitaminele si mineralele este de a stimula sistemul imunitar, a sustine cresterea si dezvoltarea normala si a ajuta celulele si organele din corp sa functioneze corespunzator.

 1. Vitamina A previne problemele ochilor, sustine sanatatea sistemului imunitar, este esentiala pentru cresterea si dezvoltarea celulelor si mentine sanatatea pielii si a sistemului reproducator.
 2. Vitamina C este necesara pentru a forma colagen, un tesut care ajuta la sustinerea celulelor, mai ales a celor din epiderma. Joaca un rol in sinteza cantitinei si a neurotransmitatorilor, fiind un antioxidant important in imunitate. Este esentiala pentru oase, dinti, gingii si vase de sange sanatoase. De asemenea, aceasta vitamina ajuta la asimilarea fierului, la vindecarea ranilor si contribuie la functionarea creierului.
 3. Vitamina E este un antioxidant si ajuta la protejarea celulelor de leziuni. Este de asemenea importanta pentru sanatatea globulelor rosii, dar si a inimii si a vaselor de sange.
 4. Vitamina D este liposolubila si intareste oasele deoarece ajuta corpul sa asimileze mineralul calciu. Aceasta este fabricata de corp cand exista expunere la razele soarelui.
 5. Vitamina B12 ajuta la crearea globulelor rosii, fiind importanta si pentru functionarea celulelor nervoase.
 6. Vitamina B6 este importanta pentru functionarea creierului si a nervilor si ajuta la descompunerea proteinelor si crearea globulelor rosii.
 7. Vitamina B1 (Tiamina) ajuta corpul sa converteasca carbohidratii in energie si este necesara pentru inima, muschi si sistem nervos.
 8. Vitamina B3 (Niacina) ajuta corpul sa transforme alimentele in energie si la mentinerea sanatatii pielii, fiind importanta si pentru functionarea nervilor.
 9. Vitamina B2 (Riboflavina) este esentiala pentru crestere, transformarea carbohidratilor in energie si producerea globulelor rosii.
 10. Vitamina B9 (acid folic) ajuta corpul sa creeze globule rosii, fiind necesar si in sinteza ADN.
 11. Zincul este important pentru cresterea normala, imunitate puternica si vindecarea ranilor. Joaca un rol si in functia neurologica, precum si in cea reproductiva, dar si rol catalitic, strictural si regulator in mecanismul celular.
 12. Seleniul ajuta la combaterea particulelor daunatoare din corp (radicali liberi), la functionarea tiroidei si la protejarea sistemului imunitar.
 13. Magneziul ajuta muschii si functionarea nervilor, stabilizeaza ritmul cardiac si mentine oasele puternice.
 14. Calciul este vital pentru crearea oaselor si a dintilor sanatosi care are loc in timpul copilariei si a adolescentei.
 15. Fierul ajuta globulele rosii sa transporte/depoziteze oxigen la toate partile corpului.

Daca ai intrebari, suna la 116111 sau scrie-ne la telefonulcopilului@telefonulcopilului.ro