Sa construim orase inteligente

Categorie COPII|Mediul inconjurator
|

Ce este un oras inteligent?

Un oras inteligent foloseste tehnologiile informatiei si comunicatiilor (TIC) pentru dezvoltarea, desfasurarea si promovarea practicilor de dezvoltare durabila. In esenta, este vorba despre o retea inteligenta de obiecte si masini conectate care transmit date folosind tehnologia wireless si cloud. Suna interesant, nu?

Aplicatiile IoT bazate pe cloud primesc, analizeaza si gestioneaza date in timp real pentru a ajuta municipalitatile, intreprinderile si cetatenii sa ia decizii mai bune, care sa imbunatateasca calitatea vietii. Impreuna, aceste tehnologii „smart city” optimizeaza infrastructura, transportul, serviciile publice si utilitatile.

Astfel, comunitatile pot sa imbunatateasca distributia de energie, sa eficientizeze colectarea gunoiului, sa reduca blocajele din trafic si chiar sa imbunatateasca calitatea aerului cu ajutorul IoT.

De exemplu:

  • Semafoarele conectate primesc date de la senzori si masini care ajusteaza sincronizarea, pentru a raspunde traficului in timp real, reducand astfel blocajele din trafic;
  • Cutiile de gunoi inteligente trimit automat date companiilor de gestionare a deseurilor in vederea colectarii, in functie de nevoile cetatenilor, comparativ cu un program planificat in prealabil;
  • Telefoanele inteligente devin cartea de identitate a cetatenilor, fapt ce simplifica accesul la diverse servicii ale administratiei locale.

De ce avem nevoie de orase inteligente?

Stiati ca…la momentul actual, 54% din populatia planetei traieste la oras, o proportie care se asteapta sa ajunga la 66% pana in 2050?

Dar sa nu credeti ca orasele inteligente sunt de domeniul viitorului…ele exista deja. De exemplu, New York-ul a dezvoltat sisteme inteligente de deblocare a traficului, precum si contoare automate de apa care transmit informatiile catre un sistem de facturare computerizat.

Un alt exemplu il reprezinta Amsterdam, unde exista un sat plutitor de case, rezolvand problema supraaglomerarii orasului cu o alternativa durabila, eficienta din punct de vedere energetic. Energia este generata in comunitati, iar casele primesc apa direct din rau si o filtreaza in rezervoarele lor.

Copenhaga este cunoscut drept cel mai inteligent oras. Acesta a dezvoltat un sistem inovator de biciclete inteligente. Dotate cu senzori care ofera informatii in timp real atat pentru calatori, cat si pentru administratori, datele sunt partajate pentru a monitoriza si gestiona calitatea aerului si blocajele din trafic.

Avand in vedere faptul ca populatia urbana este in continua crestere, avem nevoie ca in viitor sa luam in calcul dezvoltarea oraselor inteligente. Voi, cei care acum sunteti copii, sau adolescenti puteti contribui in viitor la proiectarea si construirea acestora. Dar mai intai, este important sa mergeti la scoala si sa acumulati cat mai multe informatii.

 

Daca ai intrebari, discuta cu un adult de incredere sau suna la 116111 sau scrie-ne la telefonulcopilului@telefonulcopilului.ro