Sa ne cunoastem mai bine tara. Delta Dunarii – partea a III-a

Categorie COPII|Mediul inconjurator
|

Delta Dunarii este unul dintre cele mai spectaculoase locuri de la noi din tara, iar daca decizi sa o vizitezi nu vei regreta, indiferent de anotimp.

In aceasta zona vei intalni o multime de specii de pasari si plante, vei putea sa admiri peisaje uimitoare si vei descoperi locuri salbatice. Aceasta zona este un labirint de lacuri si canale, ce serpuiesc prin cea mai mare suprafata compacta de stuf din lume si este una dintre zonele cu cea mai mare biodiversitate de pe planeta.

Stiai ca 80% din suprafata acesteia se afla pe teritoriul tarii noastre (Dobrogea), iar 20% se afla pe teritoriul Ucrainei? Stiai ca este a doua ca marime si cea mai bine conservata dintre deltele Europei?
Daca te hotarasti sa ajungi in Delta Dunarii, iata cateva dintre locurile pe care le poti vizita:
Salba de lacuri dintre Crisan si Mila 23 – plimbarile pe salba de lacuri te vor surprinde cu peisaje deosebite – fiind o zona reprezentativa pentru Delta Dunarii.

Padurea Letea – supranumita si „Jungla din Delta”, este una dintre cele mai vechi rezervatii naturale de la noi din tara. Peisajul este unul deosebit, iar palcurile de padure alterneaza cu dunele de nisip, formate candva pe fundul marii. Aici poti admira multe specii de orhidee, stejari foarte batrani – unii dintre ei cu varste de peste 300 de ani, dar si o specie de liana ce poate ajunge pana la 25 m, ce alcatuiesc un peisaj unic.

Mila 23 – este un sat din comuna Crisan, situat in partea de nord a judetului Tulcea. Accesul se realizeaza numai pe calea apei, iar locuitorii sunt in majoritate pescari, de etnie lipoveneana. Casele vechi din acest sat sunt majoritatea de origine lipoveneana, construite din materiale naturale, vopsite in culorile traditionale ale lipovenilor – alb si albastru „siniliu”.
Stiai ca de la Mila 23 au plecat mai multi canoisti si caiacisti care au adus Romaniei un numar impresionant de medalii olimpice, mondiale si europene? Ivan Patzaichin este cel mai cunoscut, insa mai putem mentiona si pe canoistul Serghei Covaliov.

Rezervatia Rosca – Buhaiova – este o arie protejata de interes national (cu o suprafata de 9625 ha), situata in judetul Tulcea, pe teritoriul administrativ al comunei Chilia Veche.
Intalnim aici un complex de lacuri si balti, precum si lunci aluvionare, lunci inundabile, grinduri si terenuri impadurite. Tot aici intalnim cea mai mare colonie de pelicani comuni din Europa. Acestia traiesc alaturi de alte specii de pasari migratoare rare, printre care: lopatar, egreta mare, egreta mica, starc de noapte, cormoran mic sau cormoran mare.
Fauna rezervatiei este reprezentata de vidra, nurca, hermelina, enot, vulpe, mistret si pasari, iar lacurile sunt invadate de specii de nufar alb si galben sau de piciorul cocosului.

Locul de varsare al Dunarii in Marea Neagra – Daca ajungi la Sulina sau Sfantu Gheorghe nu trebuie sa ratezi acest spectacol.

Excursie pe canalul Erenciuc – este o zona de poveste unde vei intalni vulturi codalbi, plante exotice si multa salbaticie. Zona Erenciuc este renumita pentru padurea de arini negri, unde te vei simti ca in jungla.

Daca nu esti inca hotarat sa petreci cateva zile in acest loc minunat, iata cateva argumente care ar putea sa te convinga: – 98% din fauna acvatica a Europei se afla in Delta Dunarii;
– Aici se afla cea mai compacta intindere de stuf din lume;
– Delta Dunarii este cel mai tanar pamant al Europei, in fiecare an suprafata sa se mareste cu aproximativ 40 de metri patrati;
– In Delta Dunarii o sa descoperi plaje virgine, cu nisip extrem de fin;
– Daca iti place pestele, aici vei manca cele mai gustoase preparate din peste;
– Poti sa faci excursii cu barca si sa te plimbi de-a lungul canalelor printre nuferi sau pe lacuri printre pelicani, lebede, pescarusi, etc.

Contact:

Răspundem problemelor copiilor, părinţilor și cadrelor didactice, anonim și confidențial:

  • la telefon: 116 111 (fără prefix), gratuit din rețelele Telekom fix, Telekom mobil, Vodafone și Orange, de luni până vineri în intervalul 08.00 – 20.00.
  • pe email: telefonulcopilului@telefonulcopilului.ro, 7 zile din 7, 24 de ore din 24.