Sa ne cunoastem mai bine tara. Locuri fascinante de vizitat in Banat – partea I

Categorie COPII|Mediul inconjurator
|

Pandemia de Coronavirus a venit cu o serie de restrictii, printre care si imposibilitatea de a vizita alte colturi ale lumii.

Astfel, pentru foarte multi, singura optiune a ramas de a vizita o serie de destinatii turistice din tara noastra si cu siguranta nu ati regretat aceasta alegere. Iar daca nu ati facut acest lucru, nu este timpul pierdut. Avem de unde alege si putem transforma orice vacanta sau weekend intru-un itinerariu bogat deoarece oriunde am pune degetul pe harta descoperim ceva interesant.

Daca nu ati descoperit inca frumusetile acestei tari va propunem cateva locuri din Banat, locuri ce va vor incanta ochiul si va vor oferi imagini greu de uitat.

Una dintre destinatii o poate reprezenta Parcul National Cheile Nerei – Beusnita, in judetul Caras-Severin. Este un loc deosebit, ce adaposteste cascade si lacuri printre care:

– Lacul Ochiul Beiului – situat la limita Muntilor Aninei cu Muntii Locvei, la o altitudine de 310 metri, este cunoscut pentru culoarea turcoaz a apei si pentru faptul ca nu ingheata niciodata, avand o temperatura constanta pe tot timpul anului – intre 4 si 8 grade Celsius. Acest lucru face ca ratele salbatice si alte pasari migratoare sa ramana aici peste iarna.

Cascada Bigar se afla nu numai in topul celor mai frumoase locuri de vizitat din Romania, ci si in al celor mai frumoase cascade din lume. Cascada Bigar s-a format pe Cheile raului Minis din Muntii Aninei, iar apa care formeaza cascada se varsa in raul Minis peste un con calcaros acoperit cu muschi, de circa 8 metri inaltime, formand o perdea de apa la baza conului. Stiai ca aici este si locul de trecere prin tara noastra a Paralelei 45?

– Cascada Beusnita reprezinta de fapt, o succesiune de cascade, iar cea mai mare are o inaltime de circa 15 m. Acestea se afla pe raul Bei in amonte de lacul Ochiul Beiului.

– Cascada La Vaioaga se gaseste pe cursul raul Bei si are o frumusete aparate.

– Lacul Dracului este cunoscut ca fiind cel mai mare lac carstic din tara. A fost initial un lac subteran, insa, odata cu prabusirea unei bucati din tavanul pesterii de la Lacul Dracului, acesta a aparut la suprafata.

Tot in zona Banatului, in judetul Caras-Severin, regasiti Rezervatia Naturala Cheile Rudariei cu Rezervatia Mulinologica. Este cel mai mare parc mulinologic din sud-estul Europei. Cuprinde 22 de mori de apa utilizate inca de catre locuitorii comunei Eftimie Murgu pentru macinarea granelor. Morile sunt insirate de-a lungul a aproximativ 3 kilometri de rau.

Defileul Dunarii sau Clisura Dunarii este o zona ce cuprinde un numar important de rezervatii naturale, inglobate in prezent in Parcul Natural Portile de Fier. In aceasta zona puteti vizita o serie de obiective printre care:

– Cazanele Dunarii  (Cazanele Mici si Cazanele Mari), reprezinta zona unde Dunarea se ingusteaza cel mai mult pe teritoriul Romaniei.

– Chipul lui Decebal , cea mai inalta statuie scluptata in stanca din Europa, avand o inaltime de 55 m si 25 m latime.

– Pestera Ponicova (cunoscuta si sub numele de Pestera de la Gura Apei sau Pestera Liliecilor) – are o lungime de aproximativ 1660 m si strabate intreg Muntele Ciucaru Mare, fiind cea mai lunga pestera din Defileul Dunarii.

– Pestera Veterani – accesul in pestera se face doar pe apa.

Stiti ca in Muntii Cernei exista sate (ex. Inelet si Scarisoara) aflate in topul celor mai izolate locuri din tara? Situate la peste 1000 m altitudine, accesul se face pe patru scari din lemn. Acestea au o lungime totala de aproape 100 de metri si sunt prinse pe un perete vertical din calcar.

Cu siguranta mai sunt si alte locuri in aceasta zona de vizitat, insa va lasam pe voi sa le descoperiti.

 

Contact:

Răspundem problemelor copiilor, părinţilor și cadrelor didactice, anonim și confidențial:

  • la telefon: 116 111 (fără prefix), gratuit din rețelele Telekom fix, Telekom mobil, Vodafone și Orange, de luni până vineri în intervalul 08.00 – 20.00.
  • pe email: telefonulcopilului@telefonulcopilului.ro, 7 zile din 7, 24 de ore din 24.