Să ne cunoaștem mai bine țara. Transilvania – partea a V-a

Categorie COPII|Mediul inconjurator
|

Printre cele mai frumoase zone din punct de vedere turistic de la noi din țară se numără și Transilvania. Situată în centrul țării, această regiune se poate mândri atât cu peisaje naturale spectaculoase, cât și cu numerease obiective turistice.

Dacă vrei să vizitezi această regiune, iată câteva locuri pe care nu trebuie să le ratezi:

Salina Turda – Situată în zona Durgău-Valea Sărată din Turda, poate fi vizitată tot timpul anului. În interiorul minei sunt amenajate săli de tratament, un amfiteatru, săli de sport și o roată panoramică de unde se pot admira stalactitele din sare.

Salina Praid – Este o mină de sare gemă, situată în bazinul Munților Gurghiului, cuprinsă în Dealul Sării, din localitatea Praid, județul Harghita. Aflată la o adâncime de 120 metri de la suprafață și având o temperatură de 16 grade Celsius pe tot parcursul anului, Salina Praid pune la dispoziția turiștilor numeroase spații  de recreere, dar nu numai.

Lacul Sfânta Ana –  Aflat la o altitudine de 946 m în masivul Ciomatu din județul Harghita, este singurul lac vulcanic de la noi din țară. Are o lungine de 620 m, o lățime maximă de 460 m și o adâncime de maxim 7 m. Neavând izvoare, lacul își completează apa numai din precipitații.

Lacul Colibița – Este un lac artificial de acumulare din Munții Călimani. Situat la o altitudine de 900 m (în județul Bistrița-Năsăud), lacul are o suprafață de peste 270 de hectare și o lungime de 13 km.

Zona este cunoscută pentru aerul puternic ozonat și oferă numeroase posibilități de relaxare, indiferent de anotimp: excursii, drumeții, pescuit, înot, ciclism, plimbări cu sania, etc.

Vulcanul stins, Coloanele de bazalt și Lacul de Smarald de la Racoș – Aflată la 68 km de Brașov, localitatea Racoș are în imediata apropiere trei locuri pe care merită să le vizitați, respectiv:

Vulcanul stins se află într-o zonă cu o vegetație mai săracă, de unde în trecut se exploata zgura vulcanică. Pentru pasionații de geologie, acesta este locul perfect pentru a studia toate tipurile de zgură, lavă întărită, piatră ponce, bazalturi, etc.

– Coloanele de bazalt – Aceste formațiuni au luat naștere prin răcirea rapidă a lavei vulcanice și au înălțimi cuprinse între 10 – 15 metri.

Lacul de Smarald – S-a format pe locul fostei cariere de exploatare de bazalt Brazi, are o culoare verde-albăstruie și o adâncime de aproximativ 10 metri.

 

Pentru iubitorii de istorie și nu numai, Transilvania adăpostește o serie de castele și cetăți, printre care:

– Castelul Bran – Denumit și Castelul lui Dracula, acesta este unul dintre cele mai prețioase vestigii istorice din Transilvania. Situat în pasul Rucăr-Bran, la 30 km de Brașov, acesta este intens vizitat de turiști străini care vin la Bran să-l caute pe Dracula.

– Castelul Corvinilor, Hunedoara –  Este unul dintre cele mai frumoase castele medievale din Europa, construit de Iancu de Hunedoara in secolul al XV-lea.

– Cetatea Râșnov – Este o cetatea țăranească, construită în secolele 13 – 14 de către locuitorii așezării cu același nume pentru a-i apăra împotriva atacurilor tătarilor.

– Cetatea Devei – Datează din anul 1269 și este construită pe unul dintre cele patru conuri vulcanice cunoscute astăzi ca dealurile Devei.

 

În speranța ca ți-am stârnit interesul, te încurajăm și pe tine să descoperi alte locuri interesante din frumosul ținut al Transilvaniei.

Contact:

Răspundem problemelor copiilor, părinţilor și cadrelor didactice, anonim și confidențial:

  • la telefon: 116 111 (fără prefix), gratuit din rețelele Telekom fix, Telekom mobil, Vodafone și Orange, de luni până vineri în intervalul 08.00 – 20.00.
  • pe email: telefonulcopilului@telefonulcopilului.ro, 7 zile din 7, 24 de ore din 24.